Pasztet z wątróbki drobiowej z karmelizowanym jabłkiem /chicken liver pate with caramelized apples

Od zawsze lubiłem pasztet. Już jako dziecko miałem duże oczekiwania co do tego specjału. Musiał być mięsisty, wyrazisty i nie stanowić dziwnego konsystencją mazistego bloku. Ciężko dzisiaj o taki prawdziwy i pyszny pasztet. Co nam więc pozostaje prócz zrobienia własnego? Zapraszam Was na prosty przepis, który pozwoli Wam nie tylko zaoszczędzić sporo pieniędzy ale też dzięki któremu wiecie co jest w środku.

Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie dodał jabłek, za to musicie mi wybaczyć, ale uważam, że to świetne połączenie. Zwłaszcza, gdy dodamy kochający się w jabłkach estragon.


Składniki na 6 porcji:
  • 2 jabłka Golden Delicious
  • masło,
  • 250 g kurzych wątróbek, 
  • 2 łyżek słodkiego cydru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3-4 listki świeżego estragonu,
  • 1 szalotka,
  • 2-3 łyżki dżemu lub konfitury jabłkowej,
  • 100 ml śmietanki,
  • sól, pieprz,
  • grzanki(np z bagietki)


Na maśle smażymy wątróbki przez 2-3 minuty z każdej strony, ważne by ich nie przesuszyć w środku. Przekładamy samą wątróbkę do blendera. Na masło po wątróbkach wrzucamy drobno posiekaną szalotkę i czosnek, chwilę smażymy i wlewamy cydr, dusimy 5 minut na małym ogniu. Dodajemy dżem lub konfiturę i przelewamy całość do blendera, dokładnie wszystko miksujemy z wątróbką. Masę rozrzedzamy śmietanką, można dodać mniej lub w ogóle pominąć, jeżeli chcecie by masa była bardziej gęsta. Ja lubię gdy pasztet jest bardziej kremowy. 


Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki(zostawiamy skórkę). Smażymy na niewielkiej ilości masła(na nowej porcji) na średnim ogniu. Gdy z obu stron będą zrumienione przekładamy je na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Pasztet podajemy na grzankach z bagietki z kawałkami jabłek. 

Mam nadzieję, że Wam posmakuje :D
Pozdrawiam i życzę smacznego!
Kacper T. ;)

Komentarze