Granita z jabłek i szampana /Apple champagne granita

Kolejna porcja orzeźwienia na te upały, a do lata pozostało nam jeszcze niecałe 2 tygodnie. Jak tak dalej pójdzie to będziemy mieć 40℃. Dzisiaj zapraszam Was na najbardziej chłodzący deser jaki może być: granita z jabłek i szampana(dla odrobiny luksusu). Najlepiej przygotować sporą porcję, ponieważ przy tych temperaturach szybko się skończy ;)

ps
Błagam, wyłączcie to słońce ;(


Do przepisu użyłem wytrawnego szampana, chociaż wszystko zależy od Was. Możecie zastosować równie dobrze słodkiego jak i wytrawnego. Pamiętajcie jednak, że im więcej słodyczy w granicie tym mniej orzeźwiająca będzie ona na koniec.


Składniki na 4 porcje:
  • 400 g pokrojonych w kostkę jabłek Gala,
  • 200 g cukru pudru,
  • 750 ml schłodzonego szampana (wytrawnego),
  • świeża mięta,

Mieszamy jabłka z cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Miksujemy dokładnie i dolewamy szampana.

Przelewamy do płaskiego szerokiego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na godzinę, po tym czasie kruszymy masę widelcem, znowu zostawiamy w zamrażalniku. Co pół godziny wyjmujemy i kruszymy widelcem. Całość powtarzamy kilkakrotnie, aż lód będzie całkowicie pokruszony. Nakładamy do wysokich szklanek i dekorujemy posiekaną miętą.


Mam nadzieję, że granita Was orzeźwi i ochłodzi tak jak mnie.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)


Komentarze

  1. Można śmiało powiedzieć, że blog ten jest bardzo oryginalny, posty napisane w fajny, przystępny sposób dla czytelnika. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.