Babeczki jabłkowe z cheddarem/ Apple muffins with cheddar cheese

Cicho wszędzie, głucho wszędzie... Co to będzie, co to będzie?

Ano nowy przepis po moim małym przestoju ;) A jaki tym razem? Wyrazisty, ostry smak sera cheddar, słodkie sok jabłka oraz odrobina chęci.  Brzmi ciekawie? Zatem zapraszam na babeczki jabłkowe z cheddarem.

Połączenie jabłek i cheddara może wydawać się nieco dziwne, ale przecież na desce serów często lądują owoce. Do tego przepisu proponuję odmianę Delikates, która nie dość, że jest słodka, to jeszcze ma ciekawy winny smak, musicie mi uwierzyć :P No to siup:

Składniki(ok 18 sztuk):
  • 2 jabłka Delikates,
  • 125 ml oleju,
  • 1 szkl. soku jabłkowego,
  • 3 szkl. mąki,
  • 0,5 szkl. prażonych płatków migdałów,
  • 2/3 szkl. cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 2 szkl. tartego sera cheddar,
  • 1 szkl. - 250 ml,
Do jednej dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wszystkie suche składniki oraz ser, mieszamy dokładnie. W oddzielnej misce łączymy jajka z sokiem jabłkowym, olejem i jabłkami, które wcześniej obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.

Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy krótko(czyli typowa procedura przy robieniu babeczek).

Przekładamy do foremek(około 18 sztuk) i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 190*C, pieczemy 25 minut. Po ostudzeniu możemy je delikatnie posypać mieloną wędzoną papryką, ale też nie przesadźcie ;)

Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

Komentarze