wtorek, 28 marca 2017

Babeczki jabłkowe z cheddarem/ Apple muffins with cheddar cheese

Cicho wszędzie, głucho wszędzie... Co to będzie, co to będzie?

Ano nowy przepis po moim małym przestoju ;) A jaki tym razem? Wyrazisty, ostry smak sera cheddar, słodkie sok jabłka oraz odrobina chęci.  Brzmi ciekawie? Zatem zapraszam na babeczki jabłkowe z cheddarem.


Połączenie jabłek i cheddara może wydawać się nieco dziwne, ale przecież na desce serów często lądują owoce. Do tego przepisu proponuję odmianę Delikates, która nie dość, że jest słodka, to jeszcze ma ciekawy winny smak(musicie mi uwierzyć :P). No to siup:

Składniki(ok 18 sztuk):
/Ingredients(about 18 muffins):
  • 2 jabłka Delikates, /2 Delikates apple,
  • 125 ml oleju, /125 ml of oil,
  • 1 szkl soku jabłkowego, /1 cup of apple juice
  • 3 szkl mąki, /3 cups of flour
  • 0,5 szkl prażonych płatków migdałów, /0,5 cup of roasted almond flakes,
  • 2/3 szkl cukru, / 2/3 cup of sugar,
  • 2 jajka, /2 eggs,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, /2 tsp of baking powder,
  • 1 łyżeczka soli, /1 tsp of salt,
  • 1 łyżeczka cynamonu, /1 tsp of cinnamon,
  • szczypta gałki muszkatołowej, /pinch of nutmeg,
  • 2 szkl tartego sera cheddar, /2 cups of cheddar cheese,
  • 1 szkl - 250 ml, /cup is 250 ml,


Do jednej dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wszystkie suche składniki oraz ser, mieszamy dokładnie. W oddzielnej misce łączymy jajka z sokiem jabłkowym, olejem i jabłkami, które wcześniej obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
/Add into a large bowl sieved flour and the rest of dry ingredients. In separately bowl combine eggs, apple juice, oil and peeled and finely diced apples.

Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy krótko(czyli typowa procedura przy robieniu babeczek).
/Add wet ingredients into the dry ingredients. Make a quick stir.

Przekładamy do foremek (około 18 sztuk) i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 190*C, pieczemy 25 minut. Po ostudzeniu możemy je delikatnie posypać mieloną wędzoną papryką, ale też nie przesadźcie ;)
/Fill about 18 muffin molds and place them into the oven preheat to 190*C for 25 minutes.
If you want you can sprinkle some smoked paprika on top, but be gentle with it.

Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.