Tarta Tatin /Tarte Tatin /Tart'tatin
Tarta Tatin, zwana też odwróconą tartą jest chyba najpopularniejszym deserem tego typu na świecie. Stworzona w XIX wieku przez siostry Tatin doczekała się wielu wariantów, w tym niemałej ilości wersji wytrawnych. Ja zaproponuję jednak tradycyjną(no może z małym twistem), tak tak, z jabłkami, jakżeby inaczej :D
Wybierzcie jabłka zwarte i wyraziste aby się nie rozpadły i nie zginęły wśród karmelu i rozmarynu. U mnie glostery.
A czemu rozmaryn? Dzięki niemu deser nie jest za słodki, wręcz nabiera nuty wytrawnej, którą ja bardzo lubię we wszelkich słodkościach. ;)
Składniki:
- 3 jabłka Gloster,
- 65 g cukru,
- 40 g masła,
- gałązka rozmarynu,
- 1 op. ciasta francuskiego (ok 375 g),
Na średniej patelni roztapiamy cukier i czekamy, aż zmieni kolor na jasnobrązowy, dodajemy masło i rozmaryn. Ostrożnie mieszamy drewnianą łyżką, gotując jeszcze przez 1-2 minuty.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne, układamy na karmelu zaokrągleniem w dół. Dusimy na małym ogniu 3-4 minuty i przykrywany ciastem francuskim, ostrożnie zakładamy brzegi do środka patelni, a wierzch nacinamy w kilku miejscach.
Wstawiamy patelnię do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przez 25-30 minut lub aż ciasto będzie chrupiące i nabierze złotobrązowego koloru.
I co powiecie na takie połączenie? Proste, szybkie i pyszne. A co fajne, przepis możecie zmodyfikować i stworzyć pojedyncze tartaletki, wtedy przygotujcie karmel tak jak wyżej podałem, ale później rozlejcie po 2 łyżki do nagrzanych już foremek, a karmel jabłka i ciasto. Ta sama temperatura, podobny czas.
Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.
Pozdrawiam i życzę smacznego. :D
Kacper T. ;)
Odwrócona tarta wygląda super, niczego jej nie brakuje ze zwykłej tarty :) Ciekawe jak smakuje.
OdpowiedzUsuńObłędnie :)
OdpowiedzUsuńLubię dodatek ziół do takich słodkości. A i faktycznie, takie odwrócone wyglądają spektakularnie :)
OdpowiedzUsuń