Babeczki z cydrem /Cider cupcakes
Dzisiaj przepis bez jabłek, ale za to z cydrem. A mimo to możecie je podać dzieciom, chociaż nie wiem, czy wytrzymają na tyle długo, żeby mieć dylemat, dawać czy nie dawać. Aromatyczne, wilgotne w środku, zwyczajnie, ordynarnie pyszne.
Komu babeczkę, komu?
Do tych "pyszotek" sprawdzi się idealnie cydr słodki, chociaż możecie równie dobrze użyć wytrawnego, a co. Kto bogatemu zabroni? ;)
Składniki na 10-12 sztuk:
- 150 ml cydru,
- 200 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 szkl. cukru,
- 100 ml oleju,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 150 ml śmietanki 30%,
- 1 łyżka cydru,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy resztę suchych składników. W osobnej misce rozbijamy jajka i łączymy z cydrem i olejem. Do składników mokrych wsypujemy składniki suche. Dokładnie mieszamy, ale nie za długo.
Przekładamy do foremek i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Ostudzone babeczki dekorujemy śmietanką ubitą z cydrem i cukrem pudrem. Na koniec akcent dekoracyjny: mięta. Cydr możemy zastąpić syropem jabłkowym.
Liczę, że Wam zasmakują babeczki, zwane czasami mufinkami.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
Wykorzystanie cydru, którego nie znałam. Super.
OdpowiedzUsuńTrzeba przyznać, że cydr jest bardziej uniwersalny niż wino, na pewno w mojej kuchni ;)
Usuń