Pizza z pieczonym kurczakiem i jabłkami /Chicken and apple pizza
Dzisiaj jabłka w wydaniu inspirowanym kuchnią włoską, ale nie do końca. Trochę amerykańskiego barbecue też się znajdzie. No i oczywiście nasza pyszna swojska kurka :D Zapraszam na pizzę z pieczonym kurczakiem oraz moją ulubioną odmianą jabłek: Rubinem. Są one soczyste, nie za słodkie i na tyle zwarte, że się nie kruszą, ale też nie za twarde, dzięki czemu nie kaleczą dziąseł.
Oczywiście wielbiciele jabłek mogą zastąpić sos barbecue chutneyem jabłkowym, ale moim zdaniem potrzebna jest tutaj nuta dymnego aromatu, a też za dużo jabłka w jabłku może wszystko zniweczyć ;)
Składniki na ciasto:
- 7 g suszonych drożdży(25 g świeżych),
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 szkl. letniej wody,
- 2 szkl. mąki,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka soli,
Dodatki:
W misce łączymy dokładnie drożdże z cukrem i wodą, zostawiamy na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować i pojawi się piana.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, zaczyn z drożdży i olej. Ugniatamy, aż ciasto zrobi się jednolite i gładkie. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20-30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części, każdą wałkujemy na placek o grubości 3-4 mm.
Na każdy placek nakładamy 1 łyżkę sosu barbecue, odrobinę tartego sera na sos, porozrywane mięso kurczaka, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, plasterki jabłka(ze skórką) i jeszcze trochę sera na wierzch.
Pizze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230*C i każdą z nich pieczemy po 12-17 minut, brzegi ciasta powinny być złotobrązowe, ale nie przypalone. Przed podaniem warto zostawić pizzę na 5 minut, aby soki na jej powierzchni się uspokoiły i nie spływały podczas jedzenia.
Mam nadzieję, że Wam zasmakuje i że macie ochotę na więcej przepisów z jabłkami. Mam ich całą masę!
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
Komentarze
Prześlij komentarz
Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.