Czekoladowe ciasteczka(kąski) z jabłkami /Chocolate apple bites
Dzisiaj pyszne, uwodzące, mocno czekoladowe ciastka z jabłkami. Specjał, od którego można się uzależnić(poważnie! tylko dla odważnych!). Takie kąski w sam raz sprawdzą się na każdej imprezie, znikają jako jedne z pierwszych i sprawiają, że znajomi i przyjaciele lubią Was jeszcze bardziej. Zaciekawieni? Zapraszam :)
Do tego przepisu sprawdzą się najlepiej jabłka odmiany Antonówka. Są zwarte, świetnie znoszą pieczenie no i mają ogromnie dużo aromatu, jak wszystkie polskie jabłka. Oczywiście gorzką czekoladę możecie zastąpić mleczną a nawet białą, jak ktoś lubi(ja nie szczególnie). Świetnie sprawdzą się też inne owoce, spróbujcie też wersji z kandyzowanym imbirem, pycha! :D
Składniki na 17-20 kawałków:
- 200 g jabłek Antonówek(po obraniu),
- 75 g kakao,
- 150 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli,
- 180 g miękkiego masła,
- 300 g cukru,
- 15 ml esencji waniliowej,
- 3 jajka,
- gorzka czekolada,
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli mieszamy w misce. Nie bawimy się w przesiewanie.
W oddzielnej misce ucieramy masło z cukrem i esencją waniliową, dodajemy po jednym jajku na raz, a następnie stopniowo sypkie składniki.
I co, mówiłem, że banalnie proste ;) Mam nadzieję, że Wam zasmakują równie mocno jak mi, warto poświęcić kilka minut, a piecze się przecież samo.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
Przyjemnie taką zjeść ;)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
OdpowiedzUsuńKiedyś podobne ciasto było moim popisowym- tylko takie potrafiłam upiec ;) Ale Twój przepis jest ciekawszy. Wypróbuję.
OdpowiedzUsuńKoniecznie napisz, jak wyszło :D
OdpowiedzUsuń