Śliwki duszone w karmelu z korzenną kruszonką i chałwą z serkiem
Oto zmodyfikowany przeze mnie przepis, który pochodzi z warsztatów kulinarnych w Akademii Smaku Siemens :D Niektóre składniki usunąłem, inne zmieniłem, jeszcze inne dodałem :D Zapraszam...
Składniki na 5 porcji:
- 6-7 świeżych śliwek,
- 2 łyżki cukru,
- 75 ml wiśniówki,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 0,5 łyżeczki suszonego imbiru,
- 3 goździki,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 125 g serka śmietankowego,
- 100 g chałwy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- korzenne herbatniki,
- mięta do dekoracji.
Suchą patelnię postawić na najmniejszym ogniu i wsypać cukier na środek. Czekać, aż się roztopi, ale nie mieszać niczym. Można lekko kręcić garnkiem. Czekamy, aż cukier osiągnie złoty kolor, jak na zdjęciu:
Garnek zdjąć z ognia i ostrożnie wlać wiśniówkę, wstawić ponownie na ogień(tym razem średni) i wrzucić śliwki. Dodać przyprawy i dusić 10-15 minut pod przykryciem, aż owoce zmiękną i częściowo się rozpadną, ostudzić.
Chałwę pokruszyć i dodać do serka, dodać sok z cytryny. Masa powinna być w miarę kwaśna, żeby wyrównać słodycz śliwek i korzenny smak herbatników.
Herbatniki pokruszyć widelcem, ale nie za drobno, powinny być wyczuwalne grudki.
Teraz przekładamy śliwki po równo do pucharków, posypujemy kruszonką z herbatników, na wierzch kładziemy sos z serka i chałwy, dekorujemy miętą, podajemy i pałaszujemy. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować równie dobrze, jak mi.
Pozdrawiam i życzę smacznego
Kacper T. ;)
Komentarze
Prześlij komentarz
Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.