Pieczone udka kurczaka na warzywach /Chicken legs baked on vegetables

Na fanpage'u Polacy kochają dobre jedzenie trafił bardzo fajny przepis na Pieczone ziemniaczki i pałeczki z kurczaka z bloga Basinepichcenie. Ja uwielbiam pieczonego kurczaka i postanowiłem przygotować podobną potrawę. Wybaczcie, że robiłem taką ilość, ale pochodzę z pięcioosobowej rodziny i dla każdego musi być :D A autorce bloga dziękuję za inspirację i pyszny obiad dla całej rodziny ;)

Potrzebne będą:
/Ingredients:
  • udka z kurczaka, /chicken legs,
  • ziemniaki, /potatoes,
  • marchew, /carrots,
  • pietruszka, /parsnips,
  • mały kawałek selera, /small celeriac,
  • 250 ml bulionu drobiowego, /250 ml of chicken broth,
  • sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, /spices,
  • oliwa z oliwek, /olive oil,


2-3 łyżki oliwy mieszamy z pieprzem, solą, papryką i majerankiem. Warzywa myjemy dokładnie i kroimy w dużą kostkę(marchewkę nieco mniej, bo dłużej się piecze niż ziemniaki) i zalewamy częścią marynaty.
/Combine 2-3 tbsp of olive oil with spices, I used the salt, pepper, marjoram and chili powder. Wash the vegetables, peel the onion, cut everything in same size pieces(carrot a little bit smaller). Cover the vegetables with 1/3 of olive oil and spices mixture.


Udka dzielimy na pałki i podudzia i obtaczamy resztą oliwy z przyprawami.
/Split the chicken legs in thigs and drumsticks and marinate them in the rest of olive oil and spices mixture.


Warzywa i mięso wrzucamy na blachę, zawijamy folią i odstawiamy na 1-2 godzinki do lodówki. 30 minut przed pieczeniem wyjmujemy wszystko i doprowadzamy do temperatury pokojowej. Warzywa powinny być na dnie blachy, a mięso na nich. Wlewamy do warzyw jeszcze bulion i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
/Place the vegetables into the baking tray and place chicken on them. Wrap in cling film and leave in the fridge for 1-2 hours. Take out and leave for 30 minutes until the meat reach room temperature. Place into the oven preheat to 180*C and bake for 45-60 minutes until the vegetables are tender and chicken has crispy skin. I served this dish with salad mix with dressing.



Pieczemy ok 45-60 minut, skórka powinna być chrupiąca, a warzywa miękkie. Podałem z prostą sałatką(miks sałat z dressingiem).

Życzę smacznego i pozdrawiam

Kacper T. ;)

Komentarze

  1. Polecam się na przyszłość... ja jutro robię rolady wołowe :) Doczekać się już nie mogę, bo uwielbiam... a jeszcze nigdy sama nie robiłam. Rolady kojarzą mi się z domem rodzinnym, to danie które zawsze jadamy u moich rodziców ;)
    Pozdrawiam
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.