Roladki z cukinii faszerowane tłuczonymi ziemniakami
Tę potrawę wymyśliłem na konkurs zatytułowany Warzywna wyspa smaków organizowanego na portalu Gotujmy.pl i w którym to udało mi się otrzymać nagrodę :D Jest to przepis na roladki z cukinii faszerowane tłuczonymi ziemniakami i boczkiem(trochę mięsa musiałem przemycić :D) podanymi na prostym puree z marchwi i selera.
Na 2 porcje potrzebujemy:
- 1 średnią marchewkę,
- 1/2 średniego selera,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 2-3 plastry boczku(nie za chudego, nie za tłustego),
- 3-4 średnie ziemniaki(w sezonie może być 4-5 młodych),
- 1 cukinia,
- 2 łyżki tartego parmezanu(lub innego twardego),
- oliwa z oliwek,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz.
Czosnek obrać i pokroić w cienkie plastry, marchew i selera obrać i pokroić w podobnej wielkości kostkę, nie za dużą. Zalać wszystko wodą, by przykrywała warzywa, dodać masło i gotować, aż warzywa będą miękkie(ok. 15 minut), można wrzucić ulubione zioła. Całość zmiksować, doprawić i lekko odparować, ale nie za bardzo. Puree nie może być gęste!
Boczek kroimy w kostkę lub krótkie paski i wytapiamy z niego tłuszcz, samo mięso powinno być chrupiące.
Ziemniaki obrać,pokroić w kostkę i ugotować do miękkości, rozgnieść widelcem i zmieszać z boczkiem, tartym serem i przyprawami, zwłaszcza gałką. Gdyby ziemniaki były zbyt grudkowate, można dodać do nich trochę ciepłego mleka.
Cukinię pokroić na cienkie plastry i lekko skropić oliwą, pieprzem i solą, wrzucić na grill lub patelnię i smażyć krótko. Gdy będą elastyczne zawijać w nie farsz z ziemniaków.
Pozostało już tylko wyłożyć puree na talerz, a nie roladki i przybranie z gałązki rozmarynu. Tradycyjnie: mam nadzieję, że będzie Wam smakowało.
Pozdrawiam i życzę smacznego
Kacper T. ;)
Piękne, uwielbiam cukinię pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuńJa cukinię wręcz kocham :D
Usuń