Roladki z cukinii faszerowane tłuczonymi ziemniakami

Tę potrawę wymyśliłem na konkurs zatytułowany Warzywna wyspa smaków organizowanego na portalu Gotujmy.pl i w którym to udało mi się otrzymać nagrodę :D Jest to przepis na roladki z cukinii faszerowane tłuczonymi ziemniakami i boczkiem(trochę mięsa musiałem przemycić :D) podanymi na prostym puree z marchwi i selera.



Na 2 porcje potrzebujemy:
  • 1 średnią marchewkę,
  • 1/2 średniego selera,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 2-3 plastry boczku(nie za chudego, nie za tłustego),
  • 3-4 średnie ziemniaki(w sezonie może być 4-5 młodych),
  • 1 cukinia,
  • 2 łyżki tartego parmezanu(lub innego twardego),
  • oliwa z oliwek,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz.
Czosnek obrać i pokroić w cienkie plastry, marchew i selera obrać i pokroić w podobnej wielkości kostkę, nie za dużą. Zalać wszystko wodą, by przykrywała warzywa, dodać masło i gotować, aż warzywa będą miękkie(ok. 15 minut), można wrzucić ulubione zioła. Całość zmiksować, doprawić i lekko odparować, ale nie za bardzo. Puree nie może być gęste!


Boczek kroimy w kostkę lub krótkie paski i wytapiamy z niego tłuszcz, samo mięso powinno być chrupiące.




Ziemniaki obrać,pokroić w kostkę i ugotować do miękkości, rozgnieść widelcem i zmieszać z boczkiem, tartym serem i przyprawami, zwłaszcza gałką. Gdyby ziemniaki były zbyt grudkowate, można dodać do nich trochę ciepłego mleka.

Cukinię pokroić na cienkie plastry i lekko skropić oliwą, pieprzem i solą, wrzucić na grill lub patelnię i smażyć krótko. Gdy będą elastyczne zawijać w nie farsz z ziemniaków.


Pozostało już tylko wyłożyć puree na talerz, a nie roladki i przybranie z gałązki rozmarynu. Tradycyjnie: mam nadzieję, że będzie Wam smakowało.

Pozdrawiam i życzę smacznego
Kacper T. ;)

Komentarze

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.