Złota nalewka jabłkowa /Golden apple tincture
Poprzednia nalewka z suszonych jabłek spotkała się z Waszym ogromnym zainteresowaniem. Ogromnie mnie to cieszy a zarazem motywuje do tworzenie kolejnych przepisów. Dzisiaj również nalewka jednak o bardziej "szlachetnym" oraz nieco łagodniejszym smaku. Złota nalewka jabłkowa.
Dla spostrzegawczych od razu spieszę z wyjaśnieniami. Na zdjęciu niestety widoczna jest obierka nie Renety Złotej a zwykłego ligola. Nalewka stała dwa miesiące i nie trzymałem obierek specjalnie do zdjęcia. A gdy już postanowiłem je zrobić to brak sezonu sprawił taki a nie inny wybór.
Składniki:
- 1 kg jabłek Reneta Złota,
- 0,5 l wódki,
- 0,5 l brandy,
- 0,5 szkl. cukru,
- 3/4 szkl. soku jabłkowego,
Umyte jabłka kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Przekładamy je do słojów lub butelek i zalewamy brandy i wódką. Szczelnie zamykamy i zostawiamy na 30 dni.
Po tym czasie zagotowujemy sok jabłkowy z cukrem i dodajemy do nalewki. Zostawiamy znowu na 30 dni. Przecedzamy i w szczelnym zamknięciu trzymamy w ciemnym miejscu.
Mam nadzieję, że nalewka Wam zasmakujcie i pamiętajcie, pijcie z głową ;)
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
Świetny blog. Lubię blogi o takiej tematyce. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńAkurat jest sezon na jabłka wiec z pewnością posmakuję :-)
OdpowiedzUsuń