Syrop jabłkowy z imbirem i cynamonem /Apple ginger and cinnamon syrup
Gęsty, jabłkowy, orzeźwiający a jednocześnie rozgrzewający. Co powiecie na syrop jabłkowy z imbirem i cytryną. Świetnie nadaje się jako dodatek do herbaty czy też kawy po przyjściu z mrozu. Idealnie pasuje również do do naleśników, jako zamiennik syropu klonowego. Jedna złota zasada - weźcie najlepszej jakości sok, jaki tylko uda Wam się znaleźć!
Składniki na ok 350 ml syropu:
- 1,5 l soku jabłkowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 laska cynamonu,
- 3-4 łyżki miodu,
- 4-5 plasterków świeżego imbiru,
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż objętość płynu zmniejszy się do 1/3.
Syrop jest gotowy, gdy konsystencją przypomina miód. Jeszcze gorący płyn przelewamy do słoiczków lub buteleczek, zamykamy i przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.
Mam nadzieję, że ten syrop rozgrzeje Was w najmroźniejsze dni.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
Szarlotka w butelce? Super :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, smaki niemal bliźniacze :)
Usuń