Nalewka na suszonych jabłkach /Dried apples tincture
Też tak macie, że na hasło "suszone jabłka" przywoływane są wspomnienia setek owocowych krążków zawieszonych na sznurkach pod sufitem w kuchni? Jest to nie tylko super alternatywa dla "naturalnych" kupnych chipsów jabłkowych ale też(i tutaj nie odkryję Ameryki) mega dodatek aromatyczny do potraw(np. taki orientalny łosoś z suszonymi jabłkami). Dzisiaj zapraszam Was na aromatyczną nalewkę na suszonych jabłkach
Dla lepszego efektu, jabłka możecie wysuszyć w piekarniku w bardzo niskiej temperaturze, nada to lekko dymnego aromatu jabłkom, a co za tym idzie nalewce ;)
Składniki:
Dla lepszego efektu, jabłka możecie wysuszyć w piekarniku w bardzo niskiej temperaturze, nada to lekko dymnego aromatu jabłkom, a co za tym idzie nalewce ;)
Składniki:
- 250 g suszonych jabłek,
- 250 ml spirytusu 95%,
- 250 ml przegotowanej wody,
- 1 l wódki,
- 1-2 gwiazdki anyżu,
Liczę, że przepis się Wam spodoba i wytrzymacie z leżakowaniem nalewki jak najdłużej. Nie zapomnijcie pić z głową :)
Pozdrawiam i życzę Wam na zdrowie! :D
Kacper T. ;)
Spróbuję
OdpowiedzUsuń