Sos cydrowo-karmelowy /Cider caramel sauce
Czasami jest tak, że chcemy coś słodkiego, ale nie wiemy co. Coś dekadenckiego, uwodzącego i nieprzyzwoicie pysznego. Nie? Tylko ja tak mam? :D Prezentuję Wam dzisiaj sos idealny. Zarówno do lodów jak i naleśników. Do maczania i polewania. Do tańca i do różańca ;) Oczywiście nie obędzie się bez jabłkowego akcentu!
Składniki na ok 500 ml:
- 0,5 szkl słodkiego cydru,
- 300 g cukru,
- 3-4 łyżki miodu,
- 1 szkl śmietanki 36%,
- 30 g zimnego masła,
- szczypta soli,
W garnku, na średnim ogniu, rozpuszczamy cukier z cydrem, miodem i odrobiną soli. Gdy płyn zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i powoli odparowujemy część płynu. Co jakiś czas należy zamieszać garnkiem(ale nie używać do tego łyżki).
Mam nadzieję, że będzie smakować.
Pozdrawiam i życzę smacznego ;)
Kacper T. :D
Komentarze
Prześlij komentarz
Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.