Sos cydrowo-karmelowy /Cider caramel sauce

Czasami jest tak, że chcemy coś słodkiego, ale nie wiemy co. Coś dekadenckiego, uwodzącego i nieprzyzwoicie pysznego. Nie? Tylko ja tak mam? :D Prezentuję Wam dzisiaj sos idealny. Zarówno do lodów jak i naleśników. Do maczania i polewania. Do tańca i do różańca ;) Oczywiście nie obędzie się bez jabłkowego akcentu!




Składniki na ok 500 ml:

  • 0,5 szkl słodkiego cydru,
  • 300 g cukru,
  • 3-4 łyżki miodu,
  • 1 szkl śmietanki 36%,
  • 30 g zimnego masła,
  • szczypta soli,

W garnku, na średnim ogniu, rozpuszczamy cukier z cydrem, miodem i odrobiną soli. Gdy płyn zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i powoli odparowujemy część płynu. Co jakiś czas należy zamieszać garnkiem(ale nie używać do tego łyżki).

Gdy płyn zgęstnieje i zmieni barwę na ciemno-karmelową dodajemy do niej śmietankę. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy zimne masło. Chłodzimy sos do temperatury pokojowej. Podczas studzenia sos jeszcze zgęstnieje.




Mam nadzieję, że będzie smakować.
Pozdrawiam i życzę smacznego ;)
Kacper T. :D

Komentarze