Jabłka w cieście rozmarynowym /Apples in rosemary batter
Karnawał trwa, co oznacza, że można sobie pozwolić na nieco więcej słodyczy niż zazwyczaj. Dzisiaj zaproponuję Wam jabłka w lekkim ale za to aromatycznym cieście z rozmarynem. Wykonanie zajmie kilkanaście minut, a satysfakcja po wgryzieniu się w te pyszne krążki jest wręcz nieprzyzwoita. Zapraszam ;)
Soczyste i zwarte jabłka Gala idealnie się sprawdzą do tego przepisu. Nie rozgotują się i co najgorsze nie rozpadną się podczas smażenia.
Składniki na 5 porcji:
- 2 jabłka Gala,
- 100 g mąki,
- 100 ml mleka,
- 1 jajko,
- 0,5 łyżeczki posiekanego rozmarynu,
- 20 ml oleju do ciasta,
- cukier puder,
- olej do smażenia,
Jajko łączymy z mlekiem i olejem dodajemy przesianą mąkę i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę, dodajemy posiekany rozmaryn.
Umyte i obrane jabłka kroimy w plastry grubości 5 mm i wycinamy z nich gniazda nasienne. Zanurzamy jabłka w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Mam nadzieję, że zasmakują Wam zaproponowane dzisiaj jabłka. Koniecznie zostawcie komentarz czy wyszły i czy są pyszne.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
ps
Nowe logo na blogu mam, co sądzicie? :D
Komentarze
Prześlij komentarz
Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.