Prosta tarta śliwkowa z bezą /Simple plum meringue tart
Dawno nic nie było, więc wrzucam prosty przepis na pyszną tartę śliwkową z bezą. Możecie użyć takich owoców, jakich tylko chcecie.
Składniki:
/Ingredients:
Ciasto robimy tak, jak w przepisie w linku. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w większą kostkę. 2-3 łyżki cukru rozpuszczamy z 2 łyżkami wody i wrzucamy na nie śliwki, doprawiamy cukrem, cynamonem i imbirem w proszku. Dusimy aż owoce się rozpuszczą. Układamy je na podpieczonym spodzie i rozsmarowujemy na nich ubite z cukrem na sztywno białka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 20-25 minut, aż białka będą upieczone. Podajemy ostudzone.
/Make the dough like in this recipe. When the dough is baking prepare the plums. Remove the pits, cut in smaller pieces. Make caramel with 2-3 tbsp of sugar and 2 tbsp of water, add plums, season with sugar, cinnamon and ginger, simmer, until they soft. Place the plums on pre baked dough, cover with eggs whites beaten with some sugar. Bake in 180*C for 20-25 minutes, until the whites are baked. Serve cooled.
Składniki:
/Ingredients:
- kruche ciasto, /shortbread dough,
- 1 kg śliwek, /1 kg of plums,
- 2-3 białka, /2-3 whites,
- cukier, /sugar,
- cynamon, /cinnamon,
- szczypta imbiru w proszku, /pinch of ginger powder,
Ciasto robimy tak, jak w przepisie w linku. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w większą kostkę. 2-3 łyżki cukru rozpuszczamy z 2 łyżkami wody i wrzucamy na nie śliwki, doprawiamy cukrem, cynamonem i imbirem w proszku. Dusimy aż owoce się rozpuszczą. Układamy je na podpieczonym spodzie i rozsmarowujemy na nich ubite z cukrem na sztywno białka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 20-25 minut, aż białka będą upieczone. Podajemy ostudzone.
/Make the dough like in this recipe. When the dough is baking prepare the plums. Remove the pits, cut in smaller pieces. Make caramel with 2-3 tbsp of sugar and 2 tbsp of water, add plums, season with sugar, cinnamon and ginger, simmer, until they soft. Place the plums on pre baked dough, cover with eggs whites beaten with some sugar. Bake in 180*C for 20-25 minutes, until the whites are baked. Serve cooled.
Mam nadzieję, że tarta Wam zasmakuje, zwłaszcza, że jest banalnie prosta. Najtrudniejsze co trzeba zrobić to ciasto kruche, które tak na prawdę jest proste.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
Deliciosa!!
OdpowiedzUsuń