Kurczak duszony w winie /Chicken braised in wine, "coq au vin"
Coq au vin to dosłownie kogut w winie, ale z braku laku można zastąpić go kurczakiem. Mięso marynowane 24 godziny w winie z warzywami, potem podsmażone i duszone w marynacie... czy to nie brzmi pysznie?
Składniki:
- ok 1,5 kurczaka (udek lub pałek),
- czerwone wytrawne wino,
- 1 duża marchewka,
- 1 średni seler,
- 1 cebula,
- 5-8 jagód jałowca,
- zioła prowansalskie,
- laska cynamonu,
- sól, pieprz,
Kurczaka myjemy, osuszamy i usuwamy nadmiar tłuszczu. Do miski wrzucamy pokrojoną grubo cebulę, marchewkę i selera(obrane), dodajemy pół łyżeczki soli i pieprzu, zioła prowansalskie(warto je wcześniej rozetrzeć w dłoniach, coby aromatu więcej puściły), laskę cynamonu przełamaną na pół i jagody jałowca. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy do warzyw kurczaka i całość zalewamy taką ilością wina, aby kurczak był nim pokryty, odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
Po 24 godzinach wyjmujemy mięso i układamy je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub oliwy i obsmażamy szybko z każdej strony, przekładamy je do naczynia żaroodpornego, na patelnię wlewamy pozostałą marynatę, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10-15 minut i zalewamy nią kurczaka. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy pod przykryciem przez 35-40 minut.
Ja lubię podawać takie potrawy z ziemniakami tłuczonymi lub puree, które bardzo ładnie zbierają sosik.
Mam nadzieję, że moja wersja, bardzo prosta ale pyszna, coq au vin Wam zasmakuje.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
I tylko kosteczka została :))
OdpowiedzUsuńObgryziona do cna :D
Usuń