PRL-owski blok czekoladowy z bakaliami /Chocolate delicacies block
Prosty, smaczny, przywodzący w mojej rodzinie wiele wspomnień. Zapraszam na blok czekoladowy z bakaliami, który robi się kilka minut. Ponieważ dzisiaj jest dużo większy wybór wszystkiego niż kiedyś, to czemu nie zaszaleć i nie dodać do niego bakalii? Zdjęcie wykonane na talerzyku do deserów starszym ode mnie ;)
Składniki:
- 500 g mleka w proszku,
- 6 łyżek kakao,
- 250 g (kostka) margaryny,
- 2 szkl. cukru,
- 0,5 szkl. wody,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- 150 g bakalii,
- 180 g herbatników,
Margarynę musimy roztopić z cukrem i wodą, studzimy i mieszamy dokładnie z przesianym mlekiem w proszku i kakao. Dodajemy posiekane bakalie(ale nie za drobno), wiórki kokosowe i połamane na ćwiartki herbatniki (w czasie mieszania jeszcze się pokruszą i będą idealnej wielkości). Wszystko dokładnie łączymy i przekładamy całość do foremki. Na początku masa będzie dość rzadka, ale gdy tłuszcz się ostudzi i zestali będzie superancka ;) Na wierzchu możemy ułożyć dodatkowe biszkopty, wciskając je w masę. Chłodzimy w lodówce kilka godzin, najlepiej przez noc.
Pozdrawiam i życzę smacznego wszystkim łasuchom :D
Kacper T. ;)
też taki blok robię :) tylko bez bakali :) poraz zrobić z ich dodatkiem :) Twój wygląda bardzo smacznie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKoniecznie dodaj bakalie, w moim magicznym zeszycie też jest bez bakalii. Ale po tylu zwykłych próbach postanowiłem zaryzykować no i się opłaciło :D Pozdrawiam serdecznie i gorąco ;)
UsuńPychotka:-) Uwielbiam najlepszy słodycz pod słońcem. Pozdrawiam www.czytanko.pl
OdpowiedzUsuńI jaka banalnie prosta :)
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń