Salsa jabłkowa z brzoskwiniami i pomidorami /Apple tomato and peach salsa
Czy to już lato czy jeszcze wiosna? Temperatury zupełnie nie moje, cóż więc robić? Najlepszym według mnie orzeźwieniem jest szybka, prosta i pyszna salsa jabłkowa z brzoskwiniami i pomidorami. Do tego kolendra lub mięta i delistyczna przekąska gotowa. Koniecznie ze słuszną pajdą chleba wiejskiego chleba ;) Zapraszam
Ktoś mógłby pochwalić mój nowy wygląd bloga :(
Składniki na 4 porcje:
- 2 jabłka Ligol,
- 2 brzoskwinie,
- 1 pomidor,
- 1 mała szalotka,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- szczypta cynamonu,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- świeża kolendra lub mięta,
- 4 grube kromki chleba na zakwasie,
Pomidory nacinamy od spodu na krzyż i wkładamy na 30 sekund do wrzątku, wyjmujemy i korzystając z nacięć obieramy je ze skórki. Usuwamy z nich miąższ i kroimy w kostkę. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i razem z brzoskwiniami kroimy je na kostkę tej samej wielkości co pomidory.
Ziarenka ziela angielskiego dokładnie ucieramy w moździerzu i łączymy z resztą przypraw. Dodajemy do nich miód i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i dodajemy posiekaną kolendrę.
Kromki chleba skrapiamy delikatnie oliwą i kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej. Pieczemy z obu stron na rumiano.
Mam nadzieję, że salsa Was nieco ochłodzi i sprawi, że kolejne dni będą bardziej znośne.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
Wygląda znakomicie, pewnie tak samo smakuje :-) Sprawdzę
OdpowiedzUsuńBędę zatem czekać na recenzję ;)
Usuń