Dorsz i kalmary w piernikowo-piwnej tempurze /Gingerbreads and beer tempura cod and squid
Kochani, jak Wam mijają wakacje? Wróciliście już czy dopiero wybieracie się na wymarzony odpoczynek? Część z Was zapewne wybierze morskie klimaty. Jeżeli morze to wiadomo, ryba z frytkami. Ale czemu by nie w nowym wydaniu? Przepis bierze udział w konkursie Appetyt na Kopernika! o którym dowiedziałem się dzisiaj. Jakoś mi umknął :) Zapraszam Was zarówno do zapoznania się z moją wariacją na temat fish&chips oraz do udziału we wspomnianym wcześniej konkursie. Czasu mało, ale wierzę w Wasze umiejętności ;)
Składniki:
- 1 filet z dorsza,
- 2 kalmary,
- 2 duże ziemniaki,
- majonez,
- cytryna,
- olej do smażenia,
Składniki na tempurę:
- 3 pierniczki lukrowane Serca Toruńskie,
- 3/4 szkl. ciemnego piwa jęczmiennego typu bock,
- 1 jajko,
- około 0,5 szkl. mąki,
- sól, pieprz,
Zaczynamy od przygotowania tempury. Pierniczki kruszymy i zalewamy piwem, zostawiamy na kilka minut, aby zmiękły i przy pomocy blendera miksujemy na jednolitą masę(u mnie nie było żadnej grudki, dobry blender mam :D). Dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy przy pomocy rózgi. Stopniowo dodajemy mąkę, najlepiej po 1 łyżce. Gdy masa będzie mieć konsystencję gęstej śmietany odstawiamy tempurę do lodówki na 15 minut.
W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w grube frytki(z francuskiego batony). Gotujemy w osolonym wrzątku 10 minut, osuszamy i studzimy, a następnie smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.
Rybę kroimy w kawałki wielkością zbliżone do frytek, lekko oprószamy mąką, zanurzamy w tempurze i smażymy na średnio rozgrzanym oleju(tak aby w środku ryba nie była surowa). Podobnie czynimy z kalmarem, którego wcześniej oczyszczamy i kroimy w krążki.
Majonez doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Tradycyjny majonez możemy zastąpić ketchupem bądź sosem barbecue.
Mam nadzieję, że Wam zasmakuje równie bardzo jak mi.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
Smakowite kąski
OdpowiedzUsuńRyby i przyprawy korzenne-piernik... skojarzenie od razu wiedzie do kuchni staropolskiej. Pyszna propozycja.
OdpowiedzUsuń