Biała kiełbasa z jabłkami i szpinakiem /White sausage with apples and spinach

Jak Wielkanoc to biała kiełbasa, jak kiełbasa to żur... ale czy na pewno? Przepis idealny zarówno w okresie świątecznym jak i w zwyczajne dni.

Najlepiej sprawdzą się tutaj cienkie surowe kiełbaski(są bardziej soczyste po usmażeniu). Po połączeniu ze słodko kwaśnymi jabłkami odmiany Cortland i młodym szpinakiem zaskoczycie nie tylko siebie ale również swoich gości. To co, kto zaryzykuje i przygotuje je na święta? ;)




Składniki na 4-5 porcji:
  • 500 g jabłek Cortland,
  • 1 kg białej kiełbasy,
  • 0,5 szkl. wytrawnego cydru,
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego,
  • 150 g młodego szpinaku,
  • świeży tymianek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • sól, pieprz,
  • 1 szkl. - 250 ml,
Czosnek kroimy w cienkie plasterki i razem z tymiankiem podgrzewamy na oliwie przez 2-3 minuty. Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy je w sporą kostkę, którą dodajemy do czosnku. Smażymy kilka kolejnych minut i dodajemy do nich kiełbasę. Całość trzymamy na ogniu do czasu, aż kiełbasa się ładnie przyrumieni.

Gdy kiełbasa się zarumieni dolewamy cydr i ocet, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy, aż płyn nieco odparuje i stworzy aromatyczny sos.

Tuż przed podaniem dodajemy do potrawy umyty i lekko przesiekany szpinak. Ciepło składników go podgrzeje.

Mam nadzieję, że przepis się spodobał i postanowicie go przetestować.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

Komentarze