Biała kiełbasa z jabłkami i szpinakiem /White sausage with apples and spinach
Jak Wielkanoc to biała kiełbasa, jak kiełbasa to żur... ale czy na pewno? Przepis idealny zarówno w okresie świątecznym jak i w zwyczajne dni.
Najlepiej sprawdzą się tutaj cienkie surowe kiełbaski(są bardziej soczyste po usmażeniu). Po połączeniu ze słodko kwaśnymi jabłkami odmiany Cortland i młodym szpinakiem zaskoczycie nie tylko siebie ale również swoich gości. To co, kto zaryzykuje i przygotuje je na święta? ;)
Składniki na 4-5 porcji:
- 500 g jabłek Cortland,
- 1 kg białej kiełbasy,
- 0,5 szkl. wytrawnego cydru,
- 2-3 łyżki octu jabłkowego,
- 150 g młodego szpinaku,
- świeży tymianek,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa,
- sól, pieprz,
- 1 szkl. - 250 ml,
Czosnek kroimy w cienkie plasterki i razem z tymiankiem podgrzewamy na oliwie przez 2-3 minuty. Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy je w sporą kostkę, którą dodajemy do czosnku. Smażymy kilka kolejnych minut i dodajemy do nich kiełbasę. Całość trzymamy na ogniu do czasu, aż kiełbasa się ładnie przyrumieni.
Gdy kiełbasa się zarumieni dolewamy cydr i ocet, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy, aż płyn nieco odparuje i stworzy aromatyczny sos.
Tuż przed podaniem dodajemy do potrawy umyty i lekko przesiekany szpinak. Ciepło składników go podgrzeje.
Mam nadzieję, że przepis się spodobał i postanowicie go przetestować.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
Komentarze
Prześlij komentarz
Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.