Bataty nadziewane kozim serem, jabłkiem i boczkiem /Sweet potatoes stuffed with goat cheese, apples and bacon
Od dość dawna jest to jedna z moich ulubionych potraw. A zachodu przy niej też niedużo. W końcu co to za filozofia upiec ziemniaki, podsmażyć boczek i połączyć z serek kozim? Banał prawda? Zapraszam Was dzisiaj zatem na proste, ale jakże pyszne bataty(zwane też patatami) nadziewane kozim serem, jabłkiem oraz boczkiem.
Do tego przepisu polecam odmiany Gala lub Szampion, są słodkie i idealnie pasują do wyrazistego koziego sera. Świetnie też łączą się z moim ukochanym boczkiem. ;)
Składniki na 4 porcje:
- 1 jabłko Gala lub Szampion,
- 2 duże bataty,
- 2 plastry wędzonego boczku,
- 1 łyżka świeżo posiekanego oregano,
- 60 g kremowego koziego sera,
- szczypiorek,
- gałka muszkatołowa,
- szczypta cynamonu,
- sól i pieprz,
- skórka z cytryny,
Umyte bataty nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i skrapiamy odrobiną oliwy, zawijamy w folię aluminiową(o matko, tak wiem, folia taka zła dla zdrowia, jakim ja cudem przeżyłem 25 lat używając jej... :P ) i pieczemy do miękkości w temperaturze 180*C. Zwykle zajmuje to do 50 minut.
Boczek kroimy w kostkę, ale niezbyt drobną, żeby dało się go wyczuć. Podsmażany na patelni, aż zrobi się chrupiący. Przekładamy go na papierowy ręcznik. Na wytopionym tłuszczu smażymy pokrojone w podobnej wielkości kostkę nieobrane jabłka, doprawiamy je gałką muszkatołową i oregano. Gdy jabłka się zrumienią dodajemy do nich chrupiący boczek.
Lekko ostudzone bataty przekrawamy na pół i za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ przekładając go do miski. Rozgniatamy go razem z kozim serem, doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i gałką muszkatołową. Dodajemy też posiekany szczypiorek. Przekładamy na wydrążone ziemniaki, na wierzchu układamy skarmelizowane jabłka z boczkiem.
Mam nadzieję, że potrawa Wam zasmakuje. Jest prosta, nie wymaga dużego wysiłku no i jest pyszna.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
Przyznam że dość ciekawy ten przepis na bataty, muszę go koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKocham bataty, bardzo inspirujący przepis. Z miłą chęcią skorzystam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń