Placuszki z krewetkami i ryżem jaśminowym z sosem z mango i kokosa /Shrimp and jasmine rice pancakes with mango and coconut sauce
Otrzymałem bardzo fajny prezent od Uncle Ben's i zaproszenie do udziału w konkursie Zostań Szefem Kuchni. Zabawa jest banalnie prosta (mam nadzieję, że też dołączycie), należy przygotować potrawę z ryżem. Do wygrania jest 3500 zł, warsztaty z Joseph'em Seeletso i miejsce w jury ogólnopolskiego konkursu. Nagrodę pieniężną to sobie weźcie, ale za warsztaty z Józkiem to bym się dał pokroić :D Zapraszam Was zatem na mój ryżowy przepis. Placuszki ryżowo-krewetkowe z sosem z mango i kokosa.
Składniki na placuszki:
- 1,5 szkl. ugotowanego ryżu jaśminowego Uncle Ben's,
- 2 szkl. surowych krewetek(pokrojonych w kostkę),
- 1 szkl. mąki,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,25 szkl. posiekanej dymki,
- 0,25 szkl. posiekanej kolendry,
- 4 łyżki mleczka kokosowego,
- 4 łyżki roztopionego masła,
- sól.
- 1 puszka mleczka kokosowego(minus 4 łyżki do placuszków),
- 1 małe mango,
- 2 łyżki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka posiekanego imbiru,
- 1 łyżka posiekanej kolendry,
- 1 łyżka posiekanej dymki.
Sos: Na maśle podsmażamy czosnek, dymkę i imbir, dodajemy mango i dusimy 2-3 minuty, wlewamy mleczko kokosowe(pamiętajcie, żeby zostawić 4 łyżki do placuszków) i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut, gdy mango zmięknie możemy sos zmiksować albo zostawić z kawałkami owocu. Tuż przed podaniem dodajemy kolendrę, wcześniej straciłaby kolor i aromat od ciepła.
Placuszki: Wszystkie składniki łączymy ze sobą dokładnie i nakładamy po 1 łyżce masy na każdego placuszka. Kiedy się zrumienią, przewracamy smażymy jeszcze 2 minuty i zdejmujemy, polewamy sosem i pałaszujemy. Proste prawda?
Mam nadzieję, że przepis Wam zasmakuje(i że uda mi się wygrać warsztaty- trzymajcie kciuki!).
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia :D
Kacper T. ;)
3mam kciuki za Ciebie i za siebie, placuszki palce lizać :)
OdpowiedzUsuń:D
Usuń