Zapiekane conchiglioni z farszem mięsnym i szpinakowym /Conchiglioni pasta stuffed with meat filling and spinach filling
Szpinak, czosnek, mięso mielone, przetarte pomidory, złocisty i aromatyczny ser i duża ilość bazylii. Chyba tyle wystarczy, żeby zachęcić Was do przygotowania tej potrawy ;)
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu conchiglioni,
- 500 g mięsa mielonego(wp.-woł.),
- 2 szalotki,
- 2 jajka,
- pęczek bazylii,
- 3 ząbki czosnku,
- 250 g szpinaku,
- 100 g twarogu,
- 2-3 łyżki śmietany,
- 0,75-1 l passaty pomidorowej,
- żółty ser do posypania,
- sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, cukier,
Mięso mielone mieszamy z posiekanymi szalotkami, jednym jajkiem, bazylią drobno posiekaną oraz przyprawami. Nadziewamy tą mieszanką połowę muszli(conchiglioni).
Szpinak podgrzewamy i doprawiamy go, następnie nieco studzimy i dodajemy do twarogu utartego z jajkiem i śmietaną. Tym nadzieniem faszerujemy pozostałe muszle.
Passatę przelewamy do garnka i zagotowujemy, redukując nieco. Dodajemy też posiekany drobno czosnek, sól, pieprz, trochę cukru też nie zaszkodzi. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną bazylię, zalewamy muszle i całość posypujemy startym serem, nie za dużo nie za mało. Chociaż takiego przyrumienionego sera nigdy nie jest za dużo ;) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C a nawet 200*C i pieczemy 30-45 minut. Ja muszle nieco podgotowałem, bo w moim piekarniku surowe by nie doszły. Taki stary rupieć, który nie trzyma temperatury, a raczej trzyma, ale tylko kiedy mu się chce :D
Mam nadzieję, że potrawa Wam zasmakuje, tylko przed podaniem dajcie zapiekance nieco odpocząć, żeby soki się uspokoiły i żeby łatwiej było ją podawać.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
Uwielbiam zapiekanki makaronowe! Ta wygląda wyjątkowo kusząco, muszę na weekend ją przygotować :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i czekam więc na opinię po ugotowaniu :D
UsuńMmmm... aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
❤