Pierogi leniwe szybki sposób /Polish "lazy" dumplings - similar to Polish kopytka(gnocchi)
Leniuchy, kto ich nie lubi?! Przyznam się, że tytuł celowo brzmi szybki, żeby zwabić Was tutaj :) Ale w sumie czemu nie, tak naprawdę to tylko ziemniaki trzeba ugotować wcześniej. Najlepsze ziemniaki do leniuchów są te ugotowane dzień wcześniej.
Składniki:
- 700 g twarogu,
- 400 g ugotowanych ziemniaków,
- 200 g mąki pszennej,
- 25 g mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- 80 g masła,
- 30 g bułki tartej,
- sól,
Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki mielimy z twarogiem, dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kilka wałków, które rozpłaszczamy i kroimy ukośnie leniuchy. Od razu je gotujemy, żeby nam się nie rozlały.
Bułkę tartą prażymy chwilę na suchej patelni, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej masło, dokładnie mieszamy, aż się rozpuści i polewamy leniuchu. Posypujemy je też cukrem(albo nie... sami zdecydujcie).
Pozdrawiam i mam nadzieję, że Wam zasmakuje :D
Kacper T ;)
Kacper T ;)
Komentarze
Prześlij komentarz
Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.