Suflet kawowy /Coffee souffle

W domu mam fajne szklanki, niby zwykłe do herbaty. Ale po dokładniejszym zapoznaniu się z opisem na opakowaniu okazuje się, że są one żaroodporne i mogę w nich robić suflet :D

Puszysty, bogaty w smaku, a jednocześnie delikatny suflet kawowy. Jeżeli ten opis Was nie przekonuje, to nie wiem co da radę, może to że jest banalnie prosty ;)







Składniki:
  • 20 g świeżo zmielonej kawy,
  • 125 ml wrzątku,
  • 3 żółtka,
  • 4 białka,
  • 150 g cukru pudru,
  • 15 g mąki ziemniaczanej,
  • gałka muszkatołowa,
  • masło,
Kawę zaparzamy we wrzątku, a następnie przecedzamy. Żółtka ubijamy na parze z połową cukru pudru na puszystą masę, a następnie dodajemy do nich kawę i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Wszystko, trzymając nadal nad kąpielą wodną, ubijamy, aż masa zgęstnieje i osiągnie konsystencję śmietany. Resztę cukru pudru dodajemy stopniowo do ubijanych na sztywną pianę białek. Ostrożnie i delikatnie łączymy pianę z masą kawową. Przekładamy do foremek wysmarowanych masłem i pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Powinny wyjść 4 suflety.

Mam nadzieję, że suflet Wam zasmakuje.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

Komentarze