Czekoladowo-bananowo-bazyliowe filiżanki z kremem kakaowym /Banana, chocolate milk and basil cups with cocoa cream
Banany nie kojarzą się nam z czymś orzeźwiającym, podobnie mleko czekoladowe. Mimo tego deser jest bardzo rześki i aromatyczny. Ważne jest aby użyć do niego bardzo dojrzałych bananów, takich już brązowych oraz dobrej jakości mleka czekoladowego. Konieczne jest też dodanie świeżej bazylii, a nie suszonej z torebki.
Filiżanki:
- 1 dojrzały banan,
- 0,5-1 szkl mleka czekoladowego,
- 7-10 liści bazyli,
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę i przelewamy do foremek. Ja mam takie specjalne, które po zamknięciu tworzą fajne filiżanki, jak nalac do nich samą wodę, to nadają się idealnie do shotów :D Masa powinna mieć konsystencję gęstego shake'a. Wszystko wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Krem kakaowy:
Ubijamy śmietankę dodając do niej stopniowo cukier, na koniec dodajemy jeszcze kakao i całość przekładamy do gotowych filiżanek, dekorujemy listkami bazylii i pałaszujemy. Do tego kremu możemy dodać szczyptę cayenne, żeby smak był bardziej oryginalny. Tyle.
Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
doskonale sie prezentuje i pewnie też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńNiezwykle elegancki deser :)
OdpowiedzUsuńMogłem tylko nieco brzegi podgrzać, żeby były gładkie bez bąbelków, ale to już musztarda po obiedzie :D
OdpowiedzUsuńale to wygląda przecież pięknie!!!
Usuń