Czekoladowo-bananowo-bazyliowe filiżanki z kremem kakaowym /Banana, chocolate milk and basil cups with cocoa cream

Banany nie kojarzą się nam z czymś orzeźwiającym, podobnie mleko czekoladowe. Mimo tego deser jest bardzo rześki i aromatyczny. Ważne jest aby użyć do niego bardzo dojrzałych bananów, takich już brązowych oraz dobrej jakości mleka czekoladowego. Konieczne jest też dodanie świeżej bazylii, a nie suszonej z torebki.



Filiżanki:
  • 1 dojrzały banan,
  • 0,5-1 szkl mleka czekoladowego,
  • 7-10 liści bazyli,

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę i przelewamy do foremek. Ja mam takie specjalne, które po zamknięciu tworzą fajne filiżanki, jak nalac do nich samą wodę, to nadają się idealnie do shotów :D Masa powinna mieć konsystencję gęstego shake'a. Wszystko wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Krem kakaowy:


  • 0,5 szkl śmietanki,
  • 1 łyżka drobnego cukru,
  • 1 łyżka kakao,
Ubijamy śmietankę dodając do niej stopniowo cukier, na koniec dodajemy jeszcze kakao i całość przekładamy do gotowych filiżanek, dekorujemy listkami bazylii i pałaszujemy. Do tego kremu możemy dodać szczyptę cayenne, żeby smak był bardziej oryginalny. Tyle.

Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)




Komentarze

  1. doskonale sie prezentuje i pewnie też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezwykle elegancki deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogłem tylko nieco brzegi podgrzać, żeby były gładkie bez bąbelków, ale to już musztarda po obiedzie :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.