Korzenny mintaj confi podany na kaszy jęczmiennej z gruszką. /Confi spicy pollock fish with pearl barley.
Na liczne prośby postanowiłem podać Wam przepis na pyszna rybę confi, którą robiliśmy z Józkiem na warsztatach. Ale w nieco innej odsłonie. Zamiast na pieczonym patacie postanowiłem go podać na kaszy jęczmiennej z... gruszką. Jednocześnie przepis bierze udział w konkursie "Odkrywaj mistrzowskie smaki".
Składniki:
/Ingredients:
/Season the fish with the pepper and cinnamon powder, set aside. Pour olive oil(about 1,5 cup) into the pan, add cinnamon bark, star anise, peeled garlic cloves, chili pepper and cherry tomatoes. In medium heat simmer for about 10 minutes. Reduce the heat to minimum and add the fish, boil for about 15 minutes.
W tym czasie gotujemy kaszę w osolonej wodzie, pod koniec gotowania dodajemy do niej pokrojoną drobno gruszkę(ze skórą) i dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy majerankiem lub innym ulubionym ziołem.
/When the fish cooking add washed barley into salted boiled water and boil until the barley is almost cooked. Add diced pear(unpeeled) and boil few minutes, add marjoram or other favourite herb. THe dish is ready ;)
No i tyle, mam nadzieję, że będzie Wam smakować równie jak mnie. Połączenie cynamonu, gruszki i ryby tylko z pozoru wydaje się dziwne, ale jest tak pyszne, że nie dowiecie się, póki nie spróbujecie.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
Składniki:
/Ingredients:
- biała ryba, np dorsz lub mintaj, /white meat fish.
- oliwa z oliwek Monini extra vergine Classico, /olive oil,
- 0,5 szkl kaszy jęczmiennej, /0,5 cup of barley,
- 4-5 ząbków czosnku, /4-5 cloves of garlic,
- 5-6 pomidorków koktajlowych, /cherry tomatoses,
- 1 papryczka chili, /1 chili pepper,
- 1 twarda gruszka, /1 hard pear,
- kora cynamonu, /cinnamon bark,
- cynamon w proszku, /cinnamon powder,
- anyż gwiazdkowy. /star anise.
/Season the fish with the pepper and cinnamon powder, set aside. Pour olive oil(about 1,5 cup) into the pan, add cinnamon bark, star anise, peeled garlic cloves, chili pepper and cherry tomatoes. In medium heat simmer for about 10 minutes. Reduce the heat to minimum and add the fish, boil for about 15 minutes.
/When the fish cooking add washed barley into salted boiled water and boil until the barley is almost cooked. Add diced pear(unpeeled) and boil few minutes, add marjoram or other favourite herb. THe dish is ready ;)
No i tyle, mam nadzieję, że będzie Wam smakować równie jak mnie. Połączenie cynamonu, gruszki i ryby tylko z pozoru wydaje się dziwne, ale jest tak pyszne, że nie dowiecie się, póki nie spróbujecie.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
zrobione z kaszą jaglaną, wszystkim smakowało :)
OdpowiedzUsuńSuper! :D
Usuń