Zapiekanka z cukinii i fety /Zucchini and feta casserole
Każdy, kto czyta te moje wypociny nazywane przeze mnie czasami blogiem ten wie, że uwielbiam cukinię. Jest to moje ulubione warzywo, tak niewiele trzeba, żeby zrobić z niej coś cudownego. Dzisiaj wrzucam przepis na zapiekankę z cukinii i fety.
/As you know I love zucchini, it's my favourite from all vegetables. The zucchini need only salt, pepper, good splash of olive oil and it's delicious. Today I'm presenting you recipe for zucchini and feta casserole, super simple, and super tasty :D
Składniki:
/Ingredients:
4 duże cukinie, /4 big zucchini,
6 jajek, /6 eggs,
250 g fety, /250 g of feta cheese,
0,5 szkl świeżo(!) startego parmezanu, /0,5 cup of grated parmesan,
0,25 szkl bułki tartej, /0,25 cup of bread crumbs,
1-2 ząbki czosnku, /1-2 cloves of garlic,
gałka muszkatołowa, /nutmeg,
zioła prowansalskie, /herbes de provence
sól, pieprz. /salt, pepper.
Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki, nie obieramy, bo po co? Startą cukinię posypujemy dwiema łyżeczkami soli i dokładnie mieszamy, zostawiamy na 10-15 minut, aż nadmiar płyny wyjdzie z warzywa (wodę zostawić można do risotto).
W oddzielnej misce łączymy jajka, bułkę tartą, zmiażdżony czosnek i przyprawy, NIE SOLIMY(!). Dokładnie mieszamy i dodajemy odciśniętą cukinię, parmezan i pokrojoną w kostkę fetę, nie musi być ona jakoś szczególnie drobna, kawałki powinny być wyczuwalne.
/Wash and grate th zucchini, sprinkle 2 tsp of salt on zucchini and spread it precisely, leave for 10-15 minutes until the zucchini gets rid of water. In the separate bowl combine eggs with the bread crumbs, chopped or smashed garlic and seasonings(DO NOT ADD THE SALT!). Add drained zucchini, parmesan and feta cuted into cubes. Pour mixture into baking mold.
Piekarnik nastawiamy na 190-200*C i pieczemy około 35-40 minut. I tyle, możemy podawać na ciepło lub na zimno, chociaż ja wolę na ciepło z kleksem kwaśnej śmietany :D Tutaj taka mała wskazówka, warto w połowie pieczenia posmarować wierzch odrobiną masła, zrobi się on jeszcze bardziej rumiany.
/Preheat the oven to 190-200*C and bake the casserole for 35-40 minutes. If you want you can brush some butter on top of casserole in the middle of baking. Serve hot or cold with sour cream ;)
Mam nadzieję, że będzie Wam smakować.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
pyszna, poprosze kawałeczek, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBierz dwa :D Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń