Jak wytrybować udko kurczaka, jak usunąć kości z udka kurczaka
Ten post będzie krótki, zwięzły i na temat. Jak wytrybować udko kurczaka, czyli jak usunąć z niego kości tak, aby mięso zostało w jednym kawałku i bez zbędnego rozcinania. Wytrybowane udka idealnie nadają się do wypełnienia farszem.
Najpierw należy wytłumaczyć, że udko składa się z dwóch kości, jedna to kość strzałkowa, czyli ta, która wystaje przy pałce, druga to kość skokowa, to nią udko przyczepione jest do korpusu kurczaka.
1. Bierzemy ostry nóż, najlepiej jarzyniak, nie za duży. Okrawamy kość strzałkową, tak, aby przeciąć skórę i wszystkie ścięgna. Tępą stroną noża zeskrobujemy z niej mięso, tyle ile się da. Ale ostrożnie, żeby też nie zrobić tatara.
Najpierw należy wytłumaczyć, że udko składa się z dwóch kości, jedna to kość strzałkowa, czyli ta, która wystaje przy pałce, druga to kość skokowa, to nią udko przyczepione jest do korpusu kurczaka.
1. Bierzemy ostry nóż, najlepiej jarzyniak, nie za duży. Okrawamy kość strzałkową, tak, aby przeciąć skórę i wszystkie ścięgna. Tępą stroną noża zeskrobujemy z niej mięso, tyle ile się da. Ale ostrożnie, żeby też nie zrobić tatara.
2. Odwracamy udko skórą w dół i robimy to samo z kością skokową.
3. Staramy się oczyścić łączącą obie kości chrząstkę. Teraz pozostaje delikatnie wyciągnąć kości, jeżeli coś cały czas trzyma, to odcinamy.
4. Faszerujemy, zawijamy, spinamy, smażymy, pieczemy, jemy :D
Jak widzicie, nie jest to takie trudne, a efekt finalny zadowoli każdego wybrednego człowieka, który nie lubi obgryzać kości.
Pozdrawiam i życzę smacznego gotowania :D
Kacper T. ;)
Interessante e molto utile , grazie ::-)
OdpowiedzUsuńIt's my pleasure :D
Usuńmoze chociaz ja jako polka napisze..po polsku...smakowite!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń