Risotto czekoladowe /Chocolate risotto
Większości ludzi risotto kojarzy się z parmezanem, grzybami, bulionem, krewetkami i innymi wytrawnymi składnikami. Ja postanowiłem zaszaleć i zrobić je w wersji deserowej. A jak deser, to czy jest coś lepszego od czekolady? Nie ma i nie będzie :D
/Most of people, when they think about risotto they think about arborio rice, onions, garlic, white wine, parmesan... But this is sweet risotto with chocolate, chocolate and some chocolate ;) Easy and tasty :D
To risotto wolno podawać wyłącznie na ciepło, z lodami waniliowymi, posypane gorzką czekoladą, inaczej nie pozwalam :P
/Risotto needs to be served hot or warm with chopped or grated chocolate nad vanilla ice cream.
/Most of people, when they think about risotto they think about arborio rice, onions, garlic, white wine, parmesan... But this is sweet risotto with chocolate, chocolate and some chocolate ;) Easy and tasty :D
Składniki:
/Ingredients:
- 600 ml mleka, /600 ml of milk,
- 50 g gorzkiej czekolady dobrej jakości, /50 g of chocolate (minimum 70% of cocoa),
- 100 g ryżu do risotto arborio, /100 g of arborio rice,
- 20 g masła, /20 g of butter,
- cukier do smaku, /sugar to taste,
- lody waniliowe i czekolada do dekoracji. /vanilla ice cream and chocolate to serve.
Na roztopionym maśle podsmażamy surowy ryż, mieszamy by cały pokrył się tłuszczem. Dodajemy 1/4 mleka(ciepłego) i doprowadzamy do wrzenia, ale całość musi odbywać się na małym ogniu, żeby się nam nic nie przypaliło. Teraz postępujemy jak z tradycyjnym risotto, czyli dolewamy po trochu mleka i mieszamy, kolejne porcje dodajemy, gdy ryż wchłonie część dodanego płynu. Po 15-20 minutach zdejmujemy garnek z ognia(ryż powinien być już al'dente, jeżeli nie jest to dolewamy jeszcze trochę mleka i dusimy dalej). Dodajemy posiekaną czekoladę i cukier, mieszamy i przykrywamy na 5-7 minut. Odkrywamy i mieszamy jeszcze raz.
/Melt the butter in saucepan and add washed and dried rice, mix well until all the rice will be cover with butter. Add quarter of milk and bring to the boil on low heat, because milk likes to boil over and burn. When the rice will absorb the liquid add more milk, like with normal risotto. When the rice will be al dente(15-20 minutes) turn off the heat and add chopped chocolate and sugar. Combine and cover with lid for 5-7 minutes, take off the lid and mix.To risotto wolno podawać wyłącznie na ciepło, z lodami waniliowymi, posypane gorzką czekoladą, inaczej nie pozwalam :P
/Risotto needs to be served hot or warm with chopped or grated chocolate nad vanilla ice cream.
Nabrałam apetytu na taki deser. Świetny pomysł na taką zmianę :)
OdpowiedzUsuńI o dziwo jest to deser, który nadaje się zarówno na zimne dni, jak i gorące :D Do sera można dodać też odrobinę syropu gruszkowego, albo podobnego ;)
Usuń