Barszcz ukraiński z jabłkami /Ukrainian borscht with apples
Co dom to inna interpretacja znanej chyba wszystkim, klasycznej zupy zwanej barszczem ukraińskim. U mnie wyjadany do ostatniej łyżki zawsze i w każdej ilości. W mojej wersji pojawia się czerwona fasola i jabłka, moim zdaniem jest najlepsza i najpyszniejsza. Każdy ma inną i nic w tym złego. Zapraszam na miseczkę, no może dwie... dobra zjecie na pewno więcej, mogę się założyć ;)
Składniki na 6-8 porcji:
- 2-3 duże jabłka Szampion,
- 250 g buraków,
- 1 duża cebula,
- 1 duża marchewka,
- pół główki kapusty włoskiej,
- 2 ziemniaki,
- 2 pomidory,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren czarnego pieprzu,
- 1 szklanka ugotowanej fasoli,
- 125 ml kwaśnej śmietany,
- 1-2 łyżki octu jabłkowego,
- cukier,
- olej,
- świeży koperek,
Obrane buraki, marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Marchew i cebulę podsmażamy kilka minut na oleju, aż się lekko zarumienią. Dodajemy buraki, liście laurowe, pieprz ziarnisty i dusimy 10 minut.
Pomidory nacinamy od spodu na krzyż i parzymy 30 sekund we wrzątku, następnie obieramy i miksujemy na gładką masę. Dodajemy je do warzyw(można użyć koncentratu).
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę, tak samo postępujemy z ziemniakami. Kapustkę i koperek siekamy.
Do warzyw z pomidorami dodajemy fasolę, wlewamy wywar warzywny, ziemniaki oraz jabłka. Gotujemy 10- 15 minut i dodajemy cienko poszatkowaną kapustę. Gotujemy jeszcze 5-10 minut. Zupę podajemy z kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem.
Mam nadzieję, że moja wersja przypadnie Wam do gustu. Koniecznie pochwalcie się w komentarzach, jak wyglądają wasze barszcze ukraińskie i co jest Waszym tajemnym składnikiem.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
Komentarze
Prześlij komentarz
Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.