Granita z jabłek i szampana /Apple champagne granita
Kolejna porcja orzeźwienia na te upały, a do lata pozostało nam jeszcze niecałe 2 tygodnie. Jak tak dalej pójdzie to będziemy mieć 40℃. Dzisiaj zapraszam Was na najbardziej chłodzący deser jaki może być: granita z jabłek i szampana(dla odrobiny luksusu). Najlepiej przygotować sporą porcję, ponieważ przy tych temperaturach szybko się skończy ;)
ps
Błagam, wyłączcie to słońce ;(
Do przepisu użyłem wytrawnego szampana, chociaż wszystko zależy od Was. Możecie zastosować równie dobrze słodkiego jak i wytrawnego. Pamiętajcie jednak, że im więcej słodyczy w granicie tym mniej orzeźwiająca będzie ona na koniec.
Składniki na 4 porcje:
- 400 g pokrojonych w kostkę jabłek Gala,
- 200 g cukru pudru,
- 750 ml schłodzonego szampana (wytrawnego),
- świeża mięta,
Mieszamy jabłka z cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Miksujemy dokładnie i dolewamy szampana.
Przelewamy do płaskiego szerokiego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na godzinę, po tym czasie kruszymy masę widelcem, znowu zostawiamy w zamrażalniku. Co pół godziny wyjmujemy i kruszymy widelcem. Całość powtarzamy kilkakrotnie, aż lód będzie całkowicie pokruszony. Nakładamy do wysokich szklanek i dekorujemy posiekaną miętą.
Mam nadzieję, że granita Was orzeźwi i ochłodzi tak jak mnie.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
Można śmiało powiedzieć, że blog ten jest bardzo oryginalny, posty napisane w fajny, przystępny sposób dla czytelnika. Pozdrowienia
OdpowiedzUsuń