Jabłkowo-serowy krem z chrupiącym boczkiem /Apple cheese cream soup with crispy bacon
Nawet nie wiecie jak ja uwielbiam taką pogodę. -10°C i wszyscy narzekają. A ja się cieszę i chodzę na spacery :) A do tego można sobie przygotować treściwe zupy i potrawki. Dzisiaj zapraszam Was na to pierwsze, a dokładniej jabłkowo-serowy krem, do tego chrupiący plasterek boczku. Im bardziej wyrazisty ser wybierzecie tym lepiej. Ja postanowiłem tym razem wziąć ostrą odmianę cheddara, która idealnie się sprawdziła.
Składniki na 6-8 porcji:
- 4 jabłka Granny Shmith,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 gałązka tymianku,
- 500 ml wywaru warzywnego,
- 250 ml słodkiego cydru,
- 250 ml mleka,
- 1 szkl tartego sera cheddar,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- oliwa z oliwek,
- kilka plastrów boczku,
Obrane jabłka kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne, skrapiamy odrobiną oliwy, posypujemy posiekanym tymiankiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25-30 minut.
W tym czasie na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, aż się zeszklą, dodajemy do nich jabłka, wywar warzywny i cydr. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Miksujemy wszystko na gładki krem.
Mam nadzieję, że ta zupa Was rozgrzeje równie mocno co mnie. Jak widzicie przepis szybki i krótka ale treściwy.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
Komentarze
Prześlij komentarz
Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.