Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem /Spinach layer casserole
Banalna i pyszna, czyli taka jaka powinna być... zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem. Nie będę się zbytnio rozpisywać, zapraszam do gotowania :D
P.S. Warto docenić to mega zdjęcie robione na balkonie ;)
Składniki:
- 500 g szpinaku,
- 1 szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy,
- *2 łyżki groszku konserwowego,
- żółty ser do posypania,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- 300 ml mleka,
- gałka muszkatołowa,
NALEŚNIKI: Do mleka i wody dosypujemy stopniowo mąkę. Mieszamy dokładnie, ale nie za długo. Możemy dolać odrobinę oleju, żeby podczas smażenia ciasto nie przywierało do patelni. Smażymy i studzimy.
FARSZ: Na łyżce oliwy smażymy posiekany drobno czosnek z szalotką. Dodajemy nieco przesiekany szpinak. Dusimy kilka minut. Ja miałem w lodówce resztki groszku, więc postanowiłem ich użyć. Możemy też dodać trochę śmietany albo jajko, które zwiąże farsz i ułatwi krojenie całości po upieczeniu.
BESZAMEL: Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę, chwilę przesmażamy, uważając, aby mąka się nie przypaliła. Gdy dolewamy mleko i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem(ja wolę, gdy beszamel jest nieco rzadszy, podczas pieczenia jeszcze zgęstnieje).
Dno okrągłej formy smarujemy lekko oliwą, kładziemy na nie naleśnika, na niego beszamel i farsz szpinakowy, znowu naleśnik, beszamel, farsz. Ostatnia warstwa powinna składać się z naleśnika i beszamelu. Całość posypujemy obficie serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40-45 minut, aż ser się porządnie zarumieni.
Mam nadzieję, że zapiekanka Wam zasmakuje.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
Komentarze
Prześlij komentarz
Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.