Łosoś gotowany w mleczku kokosowym z suszonymi jabłkami i orientalną nutą /Oriental coconut salmon with dried apples
Jestem dość dziwnym człowiekiem, nie przepadam za wędzonym oraz surowym łososiem(bez dodatków), za to mogę zjeść w dowolnej ilości łososia smażonego, pieczonego i gotowanego. Może to przez inną strukturę mięsa. Kto to wie. Dzisiaj zapraszam Was na przepis na łososia gotowanego w mleczku kokosowym, z dużą ilością imbiru, trawy cytrynowej oraz liści limonki. Do tego garść suszonych jabłek, które podbijają całość na kolejny poziom. Nie dość, że banalnie prosty, to jeszcze przygotowanie trwa 25 minut! :D
Składniki:
Mam nadzieję, że Wam zasmakuje, bo mi takie połączenie smaków przypadło do gustu.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
- ładny filet łososia ze skórą,
- garść suszonych jabłek,
- 1 puszka mleczka kokosowego,
- 1 łyżka świeżo startego imbiru,
- 3-4 liście limonki,
- 1 łodyga trawy cytrynowej,
- 1 łyżka sojowego,
- 0,5 papryczki chili,
- świeża kolendra,
- ew. wywar warzywny,
- 1 torebka ryżu jaśminowego Uncle Ben's,
- cukinia,
- czerwona papryka.
Czemu łosoś ze skórą? Proste, żeby w czasie gotowania się nie rozpadł. Po ugotowaniu bez problemu można ją zdjąć. Bez gadania zaczynamy: Do garnka wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy jabłka, liście limonki, imbir, pogiętą i zmiażdżoną trawę cytrynową, sos sojowy oraz chili. Łososia kroimy na porcje i wkładamy do mleczka. Ryba powinna być całkowicie przykryta płynem, jeżeli tak nie jest, to dodajemy do niej wywaru warzywnego. Doprowadzamy całość do wrzenia, zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut.
W międzyczasie, gotujemy ryż. Paprykę i cukinie kroimy w kawałki na tak zwanego gryza, skrapiamy oliwą, trochę pieprzu i soli, wrzucamy na grilla i smażymy kilka minut, aby pojawiły się ładne ślady, a warzywa zrobiły się miękkie, ale lekko chrupiące.
Gdy łosoś będzie gotowy, wyjmujemy go z płynu i przekładamy na talerz, na którym powinien już czekać ryż z warzywami.
Mam nadzieję, że Wam zasmakuje, bo mi takie połączenie smaków przypadło do gustu.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
Wygląda fantastycznie! Przepis jest bardzo ciekawy. Często przyrządzam łososia i chętnie spróbuję go w towarzystwie mleczka kokosowego :)
OdpowiedzUsuńwww.missplanner.pl
Zachęcam, zwłaszcza że przepis jest szybki, prosty i smaczny :D
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mój styl przypadł komuś do gustu. Pozdrawiam :)
UsuńJa odkąd tylko pamiętam to zawsze lubiłem ryby i oczywiście na pierwszym miejscu stawiam łososia. Chętnie także zamawiam go z https://mowisalmon.pl/produkty/ i jestem przekonany, że takie danie z wykorzystaniem łososia będzie na pewno smaczne.
OdpowiedzUsuń