Pstrąg rzeczny na placuszkach z dyni i jajkiem w koszulce /River trout with the pumpkin patties and poached egg
Taki oto sobie wyczarowałem ostatnio obiad. Chrupiące placuszki, na nich delikatna ryba, a to wszystko skąpane w aksamitnym sosie z żółtka, który rozlewa się po wszystkim. Idealna potrawa a te jesienne dni. Zgłodnieliście? Bardzo dobrze :D
Marynata do ryby:
/River trout marinade:
Jajko w koszulce:
/Poached egg:
Placuszki z dyni:
/Pumpkin patties:
/Pumpkin patties:
- 1 mała dynia, /1 small pumpkin,
- 1 mała cebulka, /1 small onion,
- 1 jajko, /1 egg,
- 3 łyżki mąki, /3 tbsp of flour,
- słodka papryka, /sweet pepper powder,
- sól, pieprz. /salt and pepper.
Marynata do ryby:
/River trout marinade:
- kilka kropel oliwy, /a few drops of olive oil,
- ostra papryka, /hot chili powder,
- świeży koperek, /fresh dill,
- pieprz, sól. /salt and pepper.
Jajko w koszulce:
/Poached egg:
- jajka, /eggs,
- 3-4 łyżki octu, /3-4 tbsp of vinegar,
- 500 ml wody, /500 ml of water,
- sól. /salt.
Filety pstrąga oczyszczamy z ewentualnych łusek i skrapiamy przyprawami i oliwą, dodajemy koperek z łodyżkami i zostawiamy na około 30 minut w lodówce.
/Remove the husks from the trout fillets and pour on it earlier mixed spices with olive oil. Leave in the fridge for 30 minutes.
Dynię obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy do niej posiekaną cebulę, jajko, mąkę i doprawiamy. Smażymy nie za dużo kotleciki. Przekładamy na papier, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
/Peel the pumpkin and grate on a small mesh, add egg, flour, finely chopped onion and spices. Fry and put on paper towel to drain extra oil. Keep in warm place.
Rybę wyjmujemy u smażymy na rozgrzanym oleju skórą do dołu. Czas smażenia ryby powinien wynosić 90% od strony skóry i 10 % od strony mięsa. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik i odsączamy nadmiar tłuszczu.
/Fry the fish on skin side down. The 90% of frying time should be on skin side down. After frying leave the fish on paper towel to drain extra oil.
W tym samym czasie zagotowujemy wodę z solą i octem. Mocno w niej mieszamy, żeby zrobił się wir i wpuszczamy delikatnie do leja jajko, najlepiej wybić je wcześniej do kubka. Ogólnie jajko gotuje się 4 minuty, wtedy jest cudownie płynne i aksamitne żółtko. Wyjmujemy i od razu podajemy. Inni proponują je zanurzyć w wodzie z lodem, żeby zahamować dalsze gotowanie, ale wtedy będzie zimne, więc zupełnie bez sensu.
/At the same time boil water with salt and vinegar. Make good whisk and do a whirl, gently let in the egg into the hopper, you can crack the egg into the cup before. Cook the egg for 4 minutes. Take out and serve immediately. Others propose to immerse them in ice water to stop cooking, but then it will be cold, so...
Mam nadzieję, że rybka Wam zasmakuje.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
Rybę wyjmujemy u smażymy na rozgrzanym oleju skórą do dołu. Czas smażenia ryby powinien wynosić 90% od strony skóry i 10 % od strony mięsa. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik i odsączamy nadmiar tłuszczu.
/Fry the fish on skin side down. The 90% of frying time should be on skin side down. After frying leave the fish on paper towel to drain extra oil.
W tym samym czasie zagotowujemy wodę z solą i octem. Mocno w niej mieszamy, żeby zrobił się wir i wpuszczamy delikatnie do leja jajko, najlepiej wybić je wcześniej do kubka. Ogólnie jajko gotuje się 4 minuty, wtedy jest cudownie płynne i aksamitne żółtko. Wyjmujemy i od razu podajemy. Inni proponują je zanurzyć w wodzie z lodem, żeby zahamować dalsze gotowanie, ale wtedy będzie zimne, więc zupełnie bez sensu.
/At the same time boil water with salt and vinegar. Make good whisk and do a whirl, gently let in the egg into the hopper, you can crack the egg into the cup before. Cook the egg for 4 minutes. Take out and serve immediately. Others propose to immerse them in ice water to stop cooking, but then it will be cold, so...
Mam nadzieję, że rybka Wam zasmakuje.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
Na pytanie pojawiające się na samym początku odpowiem twierdząco – zgłodniałem. Zgłodniałem patrząc na samo zdjęcie a co dopiero gdy zacząłem czytać jak pstrąga przygotować - Dzięki za wszystko i za przepis :)
OdpowiedzUsuńUważaj tylko, bo niektórzy piszą że jest spalony :D
UsuńPstrąg to jedna z moich ulubionych ryb. Wcale nie jest drogi, więc nic tylko serwować sobie co jakiś czas takie obiady
OdpowiedzUsuń