Tartaletki cynamonowe z kremem imbirowym /Cinnamon mini tarts with ginger creme
Przedstawiam Wam przepis na pyszne i proste tartaletki cynamonowo-kakaowe z kremowym nadzieniem z imbirową nutą ;)
/Simple, simple, simple recipe for delicious cinnamon and cocoa mini tarts with creamy ginger filling.
Ciasto:
/For crust:
/Combine all the dry ingredients and add chopped cold butter. Use hand or knife to mix all initially. When the butter has size like peas add beaten egg and knead the dough. Place into the fridge for 30 minutes, then roll out the dough to 0,5 cm thickness and cover the bottom of the buttered mold. Bake 20 minutes in 180*C. Take of from molds and cool down.
Nadzienie:
/For filling:
100 ml mleka mieszamy ze skrobią i cukrem, w reszcie mleka namaczamy żelatynę i rozpuszczamy ją na małym ogniu, dodajemy plastry imbiru(bez skórki) oraz mleko ze skrobią. Cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu, aż całość zacznie gęstnieć. Gdy mieszanka osiągnie konsystencję śmietany wlewamy ją powoli do roztrzepanego jajka, uważając, żeby się nie ścięło. Dodajemy esencję waniliową i rozpuszczoną czekoladę, lekko podgrzewamy, wyławiamy imbir lub całość przecedzamy przez sito. Przelać całość na spody i chłodzić co najmniej 2-3 godziny w lodówce. Przed podaniem posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi.
/Add starch and sugar to 100 ml of milk, in the rest of milk soak the gelatin and melt it down on low heat. Add ginger to melted gelatin and mix with starch in milk. Still mixing warm up on low heat this mixture until it starts to thickening. When the mixture will be like cream gently pour it into beaten egg. Add vanilla extract and melted white chocolate. Slightly warm up and pick up the ginger, drain and pour mixture into cinnamon crust. Cool down at least 2-3 hours. Before serving sprinkle roasted grated coconut on top.
Mam nadzieję, że takie połączenie imbiru, czekolady i pysznego spodu kakaowo-cynamonowego będzie Wam smakować :)
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
/Simple, simple, simple recipe for delicious cinnamon and cocoa mini tarts with creamy ginger filling.
Ciasto:
/For crust:
- 175 g mąki, /175 g of flour,
- 25 g kakao, /25 g of cocoa
- 90 g zimnego masła, /90 g of cold butter,
- 1 łyżeczka cynamonu, /1 tsp of cinnamon,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, /0,5 tsp of baking powder,
- 2 łyżki cukru, /2 tbsp of sugar,
- 1 duże jajko, /1 big egg,
- szczypta soli. /pinch of salt.
/Combine all the dry ingredients and add chopped cold butter. Use hand or knife to mix all initially. When the butter has size like peas add beaten egg and knead the dough. Place into the fridge for 30 minutes, then roll out the dough to 0,5 cm thickness and cover the bottom of the buttered mold. Bake 20 minutes in 180*C. Take of from molds and cool down.
/For filling:
- 165 ml mleka, /165 ml of milk,
- 1 łyżka cukru, 1 tbsp of sugar,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, /2 tbsp of potato starch,
- 1 duże jajko, /1 big egg,
- 100 g białej czekolady, /100 g of white chocolate
- 1 łyżeczka esencji waniliowej, /1 tsp of vanilla extract,
- 2 plastry imbiru świeżego, /2 slices of fresh ginger,
- 2 łyżeczki żelatyny, /2 tsp of gelatin,
- prażone wiórki kokosowe. /roasted grated coconut.
100 ml mleka mieszamy ze skrobią i cukrem, w reszcie mleka namaczamy żelatynę i rozpuszczamy ją na małym ogniu, dodajemy plastry imbiru(bez skórki) oraz mleko ze skrobią. Cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu, aż całość zacznie gęstnieć. Gdy mieszanka osiągnie konsystencję śmietany wlewamy ją powoli do roztrzepanego jajka, uważając, żeby się nie ścięło. Dodajemy esencję waniliową i rozpuszczoną czekoladę, lekko podgrzewamy, wyławiamy imbir lub całość przecedzamy przez sito. Przelać całość na spody i chłodzić co najmniej 2-3 godziny w lodówce. Przed podaniem posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi.
/Add starch and sugar to 100 ml of milk, in the rest of milk soak the gelatin and melt it down on low heat. Add ginger to melted gelatin and mix with starch in milk. Still mixing warm up on low heat this mixture until it starts to thickening. When the mixture will be like cream gently pour it into beaten egg. Add vanilla extract and melted white chocolate. Slightly warm up and pick up the ginger, drain and pour mixture into cinnamon crust. Cool down at least 2-3 hours. Before serving sprinkle roasted grated coconut on top.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)
Śliczne tartaletki i pyszne nadzienie :) Jak z cukierni. Chętnie poczęstowałabym się jedną :)
OdpowiedzUsuńJeżeli zrobisz sama w domu, to nie jedną ale kilkunastoma się możesz poczęstować :D
UsuńJak dla mnie połączenie super :)
OdpowiedzUsuń