czwartek, 19 marca 2015

Wielkanocna babka marchewkowa na zakwasie do żuru /Easter carrot cake made with sourdough

Żurek robi się na zakwasie. Są ciasta robione na zakwasie. W Wielkanoc je się żurek oraz babki. Wiecie, że lubię eksperymentować w kuchni, więc tak sobie pomyślałem... czemu nie zrobić ciasta na zakwasie do żuru? Szalony pomysł, wiem, ale kto nie ryzykuje ten nie pije szampana jak to się mówi ;)








Składniki:
/Ingredients:
  • 1 szkl zakwasu na żur, /1 cup of sourdough,
  • 3/4 szkl roztopionego masła (ostudzonego), /0,75 cup of melted butter(warm),
  • 3/4 szkl oleju, /0,75 cup of vegetable oil,
  • 2,5 szkl mąki pełnoziarnistej, /2,5 cups of wholemeal flour,
  • 1,5 szkl cukru trzcinowego, /1,5 cups of cane sugar,
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej, /2 tbsp od vanilla extract,
  • 3 jajka, /3 eggs,
  • 2 szkl drobno startej marchwi, /2 cups of finely grated carrot,
  • 2 łyżeczki cynamonu, /2 tsp of cinnamon powder,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, /0,5 tsp of nutmeg,
  • 0,5 łyżeczki zmielonych goździków, /0,5 tsp of cloves,
  • 0,5 łyżeczki soli, /0,5 tsp of salt,
  • 1 łyżeczka sody. /1 tsp of baking soda.

W dużej misce mieszamy zakwas, masło, olej i mąkę, przykrywamy i zostawiamy na 8-12 godzin do wyrośnięcia.
/Combine sourdough with butter, oil and flour, leave under the cover in warm place for 9-12 hours.

Piekarnik nagrzewamy do 180*C, natłuszczamy formę do pieczenia babek.
/Preheat oven to 180*C.

Do zakwasu dodajemy cukier, esencję waniliową. Mieszamy dokładnie mikserem na wolnych obrotach, zwiększamy obroty na średnie i dodajemy po jednym jajku na raz. Dodajemy przyprawy, sodę, dokładnie łączymy i dodajemy marchewkę. Przekładamy do foremki i pieczemy 40-50 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy w środku ciasto jest upieczone. Jeżeli nie to dajemy mu jeszcze kilka minut.
/Transfer sourdough into the bigger bowl and add sugar and vanilla extract. Mix on slow speed, increase speed to medium and continue mixing, add 1 egg at a time. Add soda, spices and carrot. Pour mixture into special Easter cake mold(buttered inside) and bake for 40-50 minutes(wooden skewer inserted in the middle should come out clean).

Zostawiamy na 10 minut do przestygnięcia i wyjmujemy na kratkę, aby ciasto ostygnęło całkowicie.
/When the cake is ready turn off the oven and leave cake inside for 10 minutes. Take out from the oven, and again leave for 10 minute. Take out cake from the mold and leave until the cake is completely cooled.



Mam nadzieję, że ciasto Was nie odrzuca, a wręcz przeciwnie, że zachęci Was do spróbowania go. Jest ono idealnym połączeniem słodkiego ciasta z delikatnie kwaśnym zakwasem. Wbrew temu co może się wydawać, to nie smakuje ono żurkiem z kiełbasą i jajkiem. Ma ono lekko kwaśny posmak.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

3 komentarze:

  1. bardzo orginalny przepis na babkę :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że kiedyś wypróbujesz i ocenisz :D

      Usuń
  2. zapewne bardzo smaczna i cos innego... :)

    OdpowiedzUsuń

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.