sobota, 22 listopada 2014

8000 lat winobrania, czyli drugie spotkanie z winami gruzińskimi



Jak widać relacja z poprzedniej degustacji gruzińskich win spodobała się serwisowi Poznaj smak Gruzji, ponieważ zaprosili mnie na kolejne spotkanie połączone z próbowaniem win. Tym razem o winach opowiadał Pan Vano Makhniashvili, który reprezentował firmę Marani. Kto opowie lepiej o gruzińskich winach, jak nie prawdziwy Gruzin?

Oczywiście większość informacji o gruzińskich winach napisałem Wam w poprzednim wpisie, więc tutaj będzie głównie opis degustowanych win ;)


"Kobieta jest potrzebna mężczyźnie jak okrętowi kotwica. Wypijmy więc za krążownik "Aurora", który miał tych kotwic cztery!"

środa, 19 listopada 2014

Tradycyjny Crème brûlée /Crème brûlée base recipe

17.11
Powiem Wa szczerze, że do zrobienia tego przepisu zabierałem się jakieś dwa tygodnie, a to czasu nie było, a to trzeba było ścianę zamurować, bo się zawaliła, a to śmietanka się skończyła, a to jajka "wyszły". Ale koniec, robimy i bez pierdu pierdu :D
19.11
No i znowu się nie udało zrobić przepisu. Ale teraz siadam i piszę, nie ma bata...








PS Zapomniałbym... Serdecznie dziękuję firmie Appetita za taki cudowny prezent, jaki mi niedawno sprawili. Tyle inspiracji, tyle przypraw i ziół :D Teraz w okresie świątecznym przydadzą się na pewno, buziaki dla Was ;)





poniedziałek, 3 listopada 2014

Pstrąg rzeczny na placuszkach z dyni i jajkiem w koszulce /River trout with the pumpkin patties and poached egg

Taki oto sobie wyczarowałem ostatnio obiad. Chrupiące placuszki, na nich delikatna ryba, a to wszystko skąpane w aksamitnym sosie z żółtka, który rozlewa się po wszystkim. Idealna potrawa a te jesienne dni. Zgłodnieliście? Bardzo dobrze :D