czwartek, 30 października 2014

Gruzja - kraj wina i toastów.

"Wypijmy za drzewo, z którego zrobiona będzie nasza trumna, oby rosło jak najdłużej."

Niedawno zostałem zaproszony przez
Poznajsmakgruzji.pl na degustację win gruzińskich... tak... gruzińskich.
Na początku podszedłem do tego sceptycznie, bo nic konkretnego na ich temat do mnie nie dotarło do tej pory. No ale cóż, jak mnie zapraszają na darmowe wino, to ci którzy mnie znają wiedzą, że nigdy nie odmówię... podobnie jak moja mama, która za winami wręcz szaleje. Postanowiłem ją zabrać ze sobą, żeby się trochę rozerwała :D Jeżeli chodzi o stronę merytoryczną, to o wszystko zadbał Pan Adam Serwatka, który jest sommelierem firmy Teliani Valley 

sobota, 25 października 2014

Szybkie spaghetti carbonara /Quick spaghetti alla carbonara

Przepraszam wszystkich Włochów, jeżeli ten przepis zbyt mocno odbiega od oryginału ;)
/Big apology to all Italians if this recipe is too much different from the original version ;)


środa, 22 października 2014

Brofaktura Siedlce, nie taki zwykły browar


We wtorek miałem okazję, a raczej zaszczy wziąć udział w otwarciu Brofaktury w Siedlcach, postanowiłem się z Wami podzielić moimi doznaniami z tego wydarzenia. Muszę jednak Was prosić o wybaczenie, bo zdjęcia nie są super jakości. Czemu? Ano zapomniało mi się karty pamięci do aparatu i musiałem zmniejszyć rozmiar i ilość detali, coby mi się więcej ich zmieściło w wewnętrznej pamięci... nigdy jeszcze tak nie uważałem na ilość zdjęć, które mam zrobić :D

środa, 15 października 2014

Kulebiak z kapustą i grzybami(krucho-drożdżowe) /Kulebiak - Polish pie with mushrooms and sauerkraut

Kulebiak, to jedna z pierwszych potraw, jakie przygotowywałem w szkole. Dobrej jakości kapusta kiszona, cudowne suszone leśne grzyby, delikatne ciasto krucho-drożdżowe. Czy to nie brzmi pysznie? Zwłaszcza, że ciasto drożdżowe jest banalnie proste! :D
/Polish kulebiak is delicious pie with mushrooms and sauerkraut filling. You can use what mushrooms You want. The yeast dough seems to be hard to make, but it's not true! It's a piece of cake ;)

środa, 8 października 2014

Śledź na kremie z pieczonej papryki /Herring with roasted bell pepper sauce

W Polsce śledź jest jedną z najbardziej popularnych ryb, ale zazwyczaj podaje się go z cebulką albo w zalewie smakowej, jako zakąskę. Dzisiaj zaproponuję Wam prosty przepis na efektowną przystawkę dla wielbicieli tej pysznej ryby, zaczynamy ;)
/Today we'll be preparing fish appetizer, fillets of herring with roasted bell pepper sauce, simple but very attractive dish. Long recipe but very easy. Someone wants to try?:D


środa, 1 października 2014

Kurczak smażony z żubrówkowym casarecce /Fried chicken breast with żubrówka casarecce

Będąc ostatnio w sklepie zobaczyłem na półce paczkę casarecce, makaronu w kształcie wstążek wywiniętych w obie strony. Dawno nie jadłem żadnego dania z makaronem, więc nie zwlekając wrzuciłem pudełko do koszyka i pognałem do kasy. Pomysł zrodził się w czasie przeglądania zawartości lodówki. Jak wyszło? Oceńcie sami :D
/This recipe is so good, that I can't say how good is it :D