sobota, 27 września 2014

Wykwintna śmieciucha szparagowa, czyli krem szparagowy z domowym groszkiem ptysiowym /Asparagus cream soup with choux pastry peas

Przepis, który pozwala nam wykorzystać wszystkie zasoby naszej lodówki. A że zawiera szparagi i groszek ptysiowy, to zupa staje się bardziej wyrafinowana. Podobną z resztą robiliśmy na przyjęcie dla BORu. Ja użyłem połówki kapusty pekińskiej, pora, selera, pietruszkę. Wszystkie białe warzywa jakie miałem. Czemu białe? Żeby stworzyć delikatną bazę i nie przyćmić smaku szparagów.
/Fridge cleaner... this is one of those recipes which clear the fridge from all veggies. Super simple and looks very fancy. In this post You can also find recipe for easy choux pastry.


czwartek, 25 września 2014

Jaja po niebenedyktyńsku /(no)Benedict Eggs

Szybkie i fajne moim zdaniem śniadanie, wykorzystujemy do niego to co mamy w lodówce, w moim przypadku jest to zupa pomidorowa, z której robię sos. Można użyć wszystkiego, śmietany z chrzanem, majonez, musztardy, ketchupu, co kto lubi. Zupę wystarczy zagotować, trochę odparować i doprawić ulubionymi ziołami.
/Did You ever eat sauce made of tomato soup? This is very simply way to prepare fancy breakfast dish. Take soup, reduce it and add Your favourite herbs and spices. You can also use ketchup, yogurt, mayonnaise, cream with horseradish... everything!

wtorek, 23 września 2014

Jabłkowe gotowanie z KUKBUK

Głupio mi się do tego przyznać, ale to przez warsztaty zorganizowane przez KUKBUK pierwszy raz odwiedziłem BioBazar, który znajduje się na tej samej ulicy, przy której mieszkam całe życie. Co do samego miejsca... Tak oto wygląda cudowny i klimatyczny "kącik" na samym końcu.


poniedziałek, 22 września 2014

Ciasto twarogowe z roladą biszkoptową /Cheese cake with sponge

Nie będę się tutaj rozpisywać, bo nie ma o czym. Przepis na pyszne, proste i bardzo efektowne ciasto twarogowe, można też je nazwać sernikiem, ale mi zawsze sernik kojarzył się z pieczonym ciastem, a to jest na zimno. Zamiast wylewać masę serową na upieczony biszkopt zrobiłem z niego rolady i z nich stworzyłem ścianki, sam biszkopt jest tak prosty, że szok ;)
/Very attractive recipe for cheesecake with sponge cake roulade, very very simple and delicious. If You do this on party it will be hero of desserts ;)


niedziela, 7 września 2014

Zapiekanka z cukinii i fety /Zucchini and feta casserole

Każdy, kto czyta te moje wypociny nazywane przeze mnie czasami blogiem ten wie, że uwielbiam cukinię. Jest to moje ulubione warzywo, tak niewiele trzeba, żeby zrobić z niej coś cudownego. Dzisiaj wrzucam przepis na zapiekankę z cukinii i fety.
/As you know I love zucchini, it's my favourite from all vegetables. The zucchini need only salt, pepper, good splash of olive oil and it's delicious. Today I'm presenting you recipe for zucchini and feta casserole, super simple, and super tasty :D

piątek, 5 września 2014

Risotto ze szparagami i krewetkami /Asparagus risotto with prawns

Pyszne, kremowe, maślane, cudowne, och, ach, risotto ze szparagami i krewetkami. Zapraszam serdecznie ;)
/Delicious, creamy, buttery risotto with asparagus and prawns. One of my favorites :D


środa, 3 września 2014

Mrożenie, chłodzenie i nie tylko... Warsztaty z Liebherr

Dawno nie było żadnego wpisu (leń ze mnie straszny, wiem, wiem...), ani żadnej relacji z warsztatów. Może dlatego, że na żadne mnie nie zapraszają, nie wiem, może za mało znany w blogosferze jestem czy co xD Ostatnio udało się jakimś cudem wygrać konkurs, w którym nagrodą był udział w warsztatach związanych z technikami mrożenia, któremu patronowała marka Liebherr. Dla ciekawskich TEN PRZEPIS zapewnił mi udział w warsztatach ;)