Kalafior pieczony na ostro /Whole baked cauliflower in spicy batter

Bardzo prosta i smaczna jarzynka do obiadu, Pieczony w całości kalafior, który pokryty jest pyszną, pikantną panierką z jogurtu greckiego. W zależności od upodobań możemy dodawać dowolne przyprawy, zmniejszając lub zwiększając poziom ostrości ;)
/Side dish shouldn't be hero of the dish, but also shouldn't be boring. This is perfect idea for vegetable side dish which surprise your family or friends. Baked cauliflower in spicy batter made from greek yogurt and spieces ;)



Składniki:
/Ingredience:
  • 1 kalafior, /1 cauliflower head,
  • 200 g jogurtu greckiego, /200 g of greek yogurt,
  • 1,5 łyżki ostrej papryki, /1,5 tbsp of chili powder,
  • sok i skórka z 1 limonki, /1 lime(zested and juiced),
  • 1 łyżka kminu rzymskiego, /1 tbsp of cumin,
  • 1 łyżka czosnku granulowanego, /1 tbsp of garlic powder,
  • 1 łyżeczka curry, /1 tsp of curry spice,
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu, /1 tsp of black pepper,
  • 2 łyżeczki soli, /2 tsp of salt,
  • olej do smarowania. /oil.

Kalafiora musimy dokładnie oczyścić, w tym celu odcinamy wszystkie liście i trzon tak, aby kalafior się nie przechylał na żadną stronę, myjemy go i osuszamy.
/Wash the cauliflower, be precise. Remove all leaves and stalk. It needs to be stable.



Przyprawy dokładnie mieszamy z jogurtem, żeby nie było żadnych grudek, wylewamy mieszaninę na kalafiora i dokładnie rozprowadzamy. 
/Combine all spices with yogurt and lime zest and juice, rub each lumps. Spill mixture over the cauliflower.



Przekładamy na natłuszczoną brytfankę i pieczemy w 200*C przez około 1,5 godziny. Sprawdzamy patyczkiem, jeżeli wchodzi bez problemu, to kalafior jest gotowy.
/Place cauliflower on the oiled baking tray and bake 90 minutes in 200*C. It can take less time or more. Use skewer to test, should be soft, but not to much.



Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, prosty i dość oryginalny sposób na podanie jarzynki do obiadu. Zaskoczycie rodzinę na bank.
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
Kacper T. ;)

Komentarze

  1. Bardzo ciekawa propozycja. Ładnie się prezentuje w całości. Zaskakuje mnie tylko czas pieczenia kalafiora. Może lepiej byłoby go chwilę pogotować a potem zapiec? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez tak można, ale panierka po ugotowaniu może się nie trzymać dobrze warzywa, woda, która zostanie w kalafiorze może po posmarowaniu i zapieczeniu parować i popsuć panierkę.

      Usuń
  2. delicisa!!!! Tengo que probar ya!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa propozycja, zamierzam przetłumaczyć przepis na niemiecki i umieścić go na moim blogu http://niemiecki-mojapasja.blogspot.com/, jeśli nie masz nic przeciw temu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Na moim blogu nie ma moderowania komentarzy, czasami zdarza się tak, że system ich nie publikuje. Te wulgarne są usuwane przeze mnie z automatu.