piątek, 27 grudnia 2013

Karkówka pieczona w kapuście kiszonej.

Przedstawiam Wam przepis na karkówkę pieczoną, która u mnie pojawia się na większość świąt. Oczywiście w dni, kiedy tradycja nie zabrania jedzenia mięsa ;) Pyszne, soczyste, mięciutkie i aromatyczne. Warto spróbować :D


środa, 25 grudnia 2013

Boczek pieczony w dużej ilości majeranku

Bardzo lubię robić własne wędliny, a że nie mam wędzarni w mieszkaniu, to przygotowuję głównie pieczone mięsa, które później idealnie pasują do chleba. Oto prosty sposób, na pieczony boczek z dużą ilością majeranku. Mięso marynowane jest w suchej marynacie, czyli takiej, do której nie dodaje się oleju czy oliwy. Na pierwszy dzień świąt będzie w sam raz :)

sobota, 21 grudnia 2013

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Buraki rozpustniaki zasmażane ze skwarkami /Profligate beetroots with crispy lard greaves

Czemu rozpustniaki? Ponieważ są to buraki ze skwareczkami i cebulą podsmażoną na smalcu. Nie należą do dietetycznych, ale też nie je się ich codziennie :D Ciekawym dodatkiem jest tutaj ocet winny, który w przeciwieństwie do octu spirytusowego dodaje głębszego aromatu, a nie zwykłego kwachu.
/This recipe isn't one of those low-fat, but you don't need to eat it everyday... 


wtorek, 10 grudnia 2013

Domowe wino grejpfrutowe

Hej hej hej. Jest nowina, postanowiłem zrobić domowe wino :D Miał być cydr, ale nie ma fajnych jabłek w sklepach. Wszystko takie przemysłowe, słodkie wydmuszki. A z wyciskaniem też byłby problem, bo nie mam sokowirówki. Postanowiłem, że będzie grejpfrut :D Ku mojemu zaskoczeniu znalazłem w jednej z krytykowanych ostatnio sieci sklepów bardzo dobrej jakości sok grejpfrutowy i co wyczytałem na opakowaniu? Że bez żadnych dodatków, konserwantów i cukrów :D


poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pierogi, pierogi, pierogi i do tego proste ciasto pirogowe

Jak to jest, że zawsze po kilkugodzinnym klejeniu pierogów obiecuję sobie, że to ostatni raz. Ale jak tylko najdzie mnie "natchnienie" siadam i robię? Tym razem nie było inaczej i obecnie stoję na stanowisku, że już nie zrobię pierogów przez najbliższy rok :D Jeżeli chodzi o przepis, to uprzedzam, że nie będzie on zbyt dokładny. Chodzi raczej o zachowanie proporcji, każdy też lubi co innego :D A farsz... dość nietypowy, bo zrobiony nie z samego mięsa, ale z połączenia płucek z mięsem... PYCHA!