niedziela, 24 listopada 2013

Kawa: świat w filiżance

Zapraszam Was na kolejną relację z warsztatów w Akademii Smaku Siemens. Tematem przewodnim była kawa oraz zabawa nią. Pod okiem szefa kuchni Konrada Birka i znawcą kawy Marcinem Wójciakiem, tutaj ciekawostka: Marcin Wójciak jest obecnym Vice Mistrzem Świata Coffee in Good Spirits 2013, jest to najwyższe w historii miejsce zajęte przez Polaka w Mistrzostwach Świata organizowanych przez WCE.

czwartek, 21 listopada 2013

Pieczony niby-suflet brokułowy

Czasami tak jest, że na śniadanie chcemy coś innego, a nie kanapki czy płatki na mleku. Kiedy macie więcej czasu, możecie spróbować prostego przepisu na niby-suflet z brokułem. Właściwie, to jest to omlet, ale w innej formie :D

niedziela, 17 listopada 2013

Moja wersja ziemniaczanego gratin

Zapiekanka gratin to jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowywanie ziemniaków. Wyglądają bardzo efektownie po pokrojeniu, o ile się nie rozpadną oczywiście :D Większość z Was na pewno zauważyła, że wszystkie wytrawne zapiekanki i tarty smakują lepiej odgrzewane następnego dnia. Kiedy mają czas na przegryzienie się i związanie masy. Tak tez jest z tym przepisem. Zapiekankę robiłem wieczorem, po upieczeniu schłodziłem i na noc do lodówki.

wtorek, 12 listopada 2013

Panna cotta z dyni

Dynia, dynia, dynia, dynia... wszędzie dynia :D Ten przepis również zawiera dynię ;) A ponieważ jest jesień, to aranżacja nie może być inna :D

czwartek, 7 listopada 2013

Prosty sos porowo-jabłkowo-chrzanowy

Przedstawiam Wam przepis na bardzo prosty i stosunkowo szybki sos z pora, jabłka i chrzanu, który super pasuje do kurczaka i wieprzowiny. Do innych mięs też pasuje, ale z podanymi wcześniej łączy się wybornie :D

sobota, 2 listopada 2013

Krewetki w pomarańczach /Orange prawns with couscous

Krewetki i pomarańcze są jednym z najlepszych połączeń. Dzisiaj prezentuję potrawę, którą można zrobić w krócej niż 20 minut, a która przez swój smak i sposób podania zaskoczy niejednego gościa przy stole.
/Prawns and oranges, one of the best combinations in the world. You can make this dish in less then 20 minutes.