niedziela, 27 października 2013

sobota, 26 października 2013

Brzydka, ale pyszna zapiekanka ziemniaczana z cukinią

Dzisiaj na obiad proponuję Wam zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i cukinią. Pyszna, prosta, trochę czasu zajmuje. Piękna może nie jest, ale ma piękny smak :D


niedziela, 20 października 2013

Kurczak smażony na makaronie z dynia

Jakieś danie z makaronu chodziło za mną od dłuższego czasu. Nie chciałem jednak robić kolejnego spaghetti czy klopsików w sosie pomidorowym. Postanowiłem skorzystać z okazji i użyć dyni, która teraz jest najlepsza. I tak powoli zrodziła się w mojej głowie potrawa, makaron z dynią i lubczykiem, do niego smażony filet z kurczaka i kontrastujący do całości granat. Co powiecie na takie połączenie? Ktoś chętny? :D

sobota, 19 października 2013

Wino w kuchni, lampka z koneserem

Jak na mnie, to będzie dzisiaj dużo tekstu. Muszę się pochwalić, że dzięki portalowi Gotujmy.pl byłem na warsztatach kulinarnych o winie w kuchni, jego dobieraniu do potraw i degustacji. Były to warsztaty z cyklu Akademia Smaku Siemens. Powiem Wam szczerze, że potrafią tam zaskoczyć człowieka :D Nie dość, że była duża liczba win, to podano nam naprawdę bardzo wysokiej jakości potrawy. Wszystkie przygotowywaliśmy oczywiście sami pod czujnym okiem Konrada Birka. Wina prezentował Jan Czyż, współpracujący w firmą Kondrat Wina Wybrane.

czwartek, 17 października 2013

Roladki z cukinii faszerowane tłuczonymi ziemniakami

Tę potrawę wymyśliłem na konkurs zatytułowany Warzywna wyspa smaków organizowanego na portalu Gotujmy.pl i w którym to udało mi się otrzymać nagrodę :D Jest to przepis na roladki z cukinii faszerowane tłuczonymi ziemniakami i boczkiem(trochę mięsa musiałem przemycić :D) podanymi na prostym puree z marchwi i selera.

środa, 16 października 2013

Szczypta, ciasto mojej mamy

Od kiedy pamiętam, to ciasto było w naszym domu od zawsze. Proste, szybkie, tanie, bez zbędnych składników. Można do niego dodać dowolnych warzyw, które mają zwarty miąższ, więc cytrusy odpadają :D


poniedziałek, 14 października 2013

Krewetki duszone na maśle ze szpinakiem i ryżem /Butter prawns with spinach and rice

Przyznam się Wam, że najbardziej lubię potrawy proste, szybkie, smaczne. Gdzie składników jest 3-4, proste smaki, lekkie i świeże. Bez tony przypraw i dodatków. Taką potrawę dzisiaj prezentuję :D
/This dish has 3-4 ingredients and this is how I love to cook. Easy, quick and fresh, enjoy ;)


sobota, 12 października 2013

Pieczone udka kurczaka na warzywach /Chicken legs baked on vegetables

Na fanpage'u Polacy kochają dobre jedzenie trafił bardzo fajny przepis na Pieczone ziemniaczki i pałeczki z kurczaka z bloga Basinepichcenie. Ja uwielbiam pieczonego kurczaka i postanowiłem przygotować podobną potrawę. Wybaczcie, że robiłem taką ilość, ale pochodzę z pięcioosobowej rodziny i dla każdego musi być :D A autorce bloga dziękuję za inspirację i pyszny obiad dla całej rodziny ;)

Potrzebne będą:
/Ingredients:
  • udka z kurczaka, /chicken legs,
  • ziemniaki, /potatoes,
  • marchew, /carrots,
  • pietruszka, /parsnips,
  • mały kawałek selera, /small celeriac,
  • 250 ml bulionu drobiowego, /250 ml of chicken broth,
  • sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, /spices,
  • oliwa z oliwek, /olive oil,


2-3 łyżki oliwy mieszamy z pieprzem, solą, papryką i majerankiem. Warzywa myjemy dokładnie i kroimy w dużą kostkę(marchewkę nieco mniej, bo dłużej się piecze niż ziemniaki) i zalewamy częścią marynaty.
/Combine 2-3 tbsp of olive oil with spices, I used the salt, pepper, marjoram and chili powder. Wash the vegetables, peel the onion, cut everything in same size pieces(carrot a little bit smaller). Cover the vegetables with 1/3 of olive oil and spices mixture.


Udka dzielimy na pałki i podudzia i obtaczamy resztą oliwy z przyprawami.
/Split the chicken legs in thigs and drumsticks and marinate them in the rest of olive oil and spices mixture.


Warzywa i mięso wrzucamy na blachę, zawijamy folią i odstawiamy na 1-2 godzinki do lodówki. 30 minut przed pieczeniem wyjmujemy wszystko i doprowadzamy do temperatury pokojowej. Warzywa powinny być na dnie blachy, a mięso na nich. Wlewamy do warzyw jeszcze bulion i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
/Place the vegetables into the baking tray and place chicken on them. Wrap in cling film and leave in the fridge for 1-2 hours. Take out and leave for 30 minutes until the meat reach room temperature. Place into the oven preheat to 180*C and bake for 45-60 minutes until the vegetables are tender and chicken has crispy skin. I served this dish with salad mix with dressing.



Pieczemy ok 45-60 minut, skórka powinna być chrupiąca, a warzywa miękkie. Podałem z prostą sałatką(miks sałat z dressingiem).

Życzę smacznego i pozdrawiam

Kacper T. ;)

niedziela, 6 października 2013

Tarta szpinakowa z tuńczykiem, mozzarellą i pomidorami /Spinach and tuna tart with mozzarella cheese and tomatoes

Dzisiaj podzielę się z Wami prostym przepisem na pyszną tartę. Tak naprawdę była to tak zwana śmieciucha. Wrzuciłem na patelnię to co miałem w lodówce, zrobiłem szybkie ciasto kruche i upiekłem. Na 100% Wam zasmakuje :D

środa, 2 października 2013

Dyniowe cappellacci czyli kapelusze /Pumpkin cappellacci with sage butter sauce

Kolejny przepis z książki przywiezionej prosto z Włoch. Włosi takie pierogi nazywają Cappellacci di zucca, ja je nazwałem dyniowymi kapeluszami  :D A ponieważ dynia szturmem wzięła większość targów, ten przepis będzie w sam raz :D
/This recipe comes from the original italian book, brought to me by my mom. Of course I modified the recipe and I added some ingredients... so lets cook ;)