poniedziałek, 30 września 2013

Najprostsze na świecie tiramisu /The simplest tiramisu recipe

Wedle głosek, jakie sami Włosi rozpowiadają, każda nonna ma własny przepis na tiramisu, w sumie na każdą potrawę. Nie ukrywam, że kuchnia włoska, to moja ulubiona, zaraz po polskiej oczywiście, kuchnia świata. Jest prosta, szybka, wykorzystuje sezonowe składniki, no i jest przede wszystkich smaczna :D
/All nonnas have their own recipes for tiramisu... To be honest they have own recipes for everything. This is one of the easiest recipe ;)

niedziela, 29 września 2013

Kaczka pieczona z nutą pomarańczową /Orange baked duck "duck a l'orange"

Kaczka chodziła za mną i robiła mi smaku już od dłuższego czasu. Najgorsze, że nie wiedziałem, jak ją zrobić, a skoro nie ma się na coś pomysłu, to należy zrobić klasykę. Bez zbędnych dodatków obroni się sama :D
/Is there anything better than juicy baked duck with crispy skin? Maybe two ducks :D This is classic recipe for duck with orange, sometimes called duck a l'orange. Enjoy ;)

czwartek, 26 września 2013

Risotto czekoladowe /Chocolate risotto

Większości ludzi risotto kojarzy się z parmezanem, grzybami, bulionem, krewetkami i innymi wytrawnymi składnikami. Ja postanowiłem zaszaleć i zrobić je w wersji deserowej. A jak deser, to czy jest coś lepszego od czekolady? Nie ma i nie będzie :D
/Most of people, when they think about risotto they think about arborio rice, onions, garlic, white wine, parmesan... But this is sweet risotto with chocolate, chocolate and some chocolate ;) Easy and tasty :D

poniedziałek, 23 września 2013

Zakręcony sernik na prażonym spodzie /Twisted cheesecake on roasted crust

Sernik, sernik, sernik... co by tutaj o nim napisać. Chyba ograniczę się do stwierdzenia, że to jest jedno z moich ulubionych ciast. Uwielbiam zarówno pieczone, jak i te na zimno, chociaż nie ma dla mnie nic gorszego niż sernik na zimno zrobiony z żelatyny, twarogu i zalany galaretką. Niby szybki i prosty, ale po prostu słodki, żadnych w nim konkretnych smaków.
/Cheesecake is one of the most known cakes in the world, there is so many ways to prepare and I love them all. Maybe except those one which are made with just gelatin and cheese and on top of them are synthetic jelly. Zero flavour...


niedziela, 22 września 2013

Bajaderka z zakalcowego ciasta drożdżowego /Crumb truffle cake

Postanowiłem zrobić fajny chlebek drożdżowy z jabłkami i gruszkami. Owoce przesmażyłem z malutką ilością cukru, żeby zachować ich naturalny kwaskowy smak. Zrobiłem ciasto drożdżowe, bardzo fajne, które kiedyś robiłem. Połączyłem wszystko razem i po upieczeniu bum, zakalec ;/ A że były to 2 bochenki, a ja nie lubię wyrzucać jedzenia, postanowiłem jakoś je wykorzystać. I tutaj przyszła mi z pomocą bajaderka, mój ulubiony wyrób cukierniczy.
/Some recipes are just not work so well. You are making the gingerbread or sponge cake and after baking they're wet in the middle or too dry. But don't worry, there is the recipe to use this cakes.

Jadłem wiele bajaderek, jedne lepsze inne gorsze. Ale jakoś nigdy nie robiłem ich sam. Tak więc do dzieła :D
/I ate a lots of crumb truffle cakes, those good one and bad one, but I never did it by myself. It's time to try :D

piątek, 20 września 2013

O nożach słów kilka

Tak się zastanawiałem, czy napisać ten post. W końcu co ciekawego można powiedzieć o nożach, kroją i tyle... własnie tutaj zaczynają się schody. Jeżeli dla kogoś nóż to tylko przyrząd do krojenia, to może sobie już darować czytania reszty.


czwartek, 19 września 2013

Zapiekanka makaronowa z Guinnessem /Guinness casserole

Guinness to jedno z najpopularniejszych ciemnych piw na świecie, spożywane jest w ilości 10 mln kufli dziennie(!). Od jakiegoś czasu jest ono popularne również w Polsce
/Guinness is one of the most known beer on the world, everyone know Guinness right? Each day 10 millions mugs are sold. On bottle gives a lot of flavor.

Ja postanowiłem wykorzystać je do przygotowania zapiekanki makaronowej. Jest to potrawa, którą naje się bardzo duża rodzina i charakteryzuje się wyrazistym lekko gorzkawym smakiem.
/Today I decided to prepare pasta casserole with meat, zucchini and splash of guinness... ok a little bit more than splash ;) This dish can fill a large family.

środa, 18 września 2013

Początki są najtrudniejsze

O mnie słów kilka

Gotowanie było moją pasją już od dawna, dlatego też postanowiłem pójść do szkoły gastronomicznej i zostać kucharzem, no i jakimś cudem udało mi się uzyskać dyplom kucharza. Miałem okazję gotować dla bardzo ważnych osób, w tym dla Prezydenta Bronisława Komorowskiego, polityków czy ludzi kultury. Były to przyjęcia dla nawet 300 osób. Gotowałem na weselach, sylwestrach, bankietach i obiadach. Poznałem przez to wiele potraw z całego świata. Porównując je do naszej kuchni polskiej mogę śmiało stwierdzić, że nie mamy się czego wstydzić. Jest to pierwszy blog, który prowadzę, więc wszelkie błędy musicie mi wybaczyć ;)

Czemu, co i jak?

Co dzieje się w naszym kraju? Coraz więcej ludzi wybiera fastfoody zamiast zjeść pyszny domowy obiad, jednocześnie przestając cieszyć się jedzeniem. A przecież jedzenie to nie tylko czynność fizjologiczna, to przyjemność, bogactwo aromatów, smaków, kolorów i tekstur. Czy tłusty kurczak w panierce może konkurować z pierogiem z chrupiącą skórką? Czy bułka z "burgerem" może konkurować z domowymi burgerami, ręcznie mielonymi bez sztucznych wypychaczy, ze świeżym i soczystym pomidorem i chrupiącą sałatą? NIE! Dlatego też założyłem fanpage Polacy kochają dobre jedzenie.W ciągu trzech miesięcy polubiło nas ponad 700 osób, niezły wynik, tak mi się wydaje... :D To pokazuje, jak dużo w Polsce jest ludzi, którzy są świadomi tego, co jedzą. Mam nadzieję, że niedługo będzie nas więcej, minimum 30 milionów!!! A czym w ogóle jest ten fanpage? Niczym innym, jak skarbnicą przepisów, najlepszych i najpiękniejszych. Wspierajmy pyszne jedzenie, bo przyjemności jakiej dostarcza nie da się niczym zastąpić.

Przepisy

Jak większość blogów o jedzeniu tutaj również będą przepisy, ale nie tylko, chciałbym też dzielić się z Wami moimi przemyśleniami i spostrzeżeniami na tema jedzenia i wszystkiego co jest z nim związane. Co jakiś czas może się też trafić jakiś konkurs lub test produktu czy sprzętu. Najpierw jednak zajmę się wrzucaniem starych zdjęć i przepisów, które robiłem kiedyś, a chciałbym się nimi z Wami podzielić.

Pozdrawiam Was i zapraszam do odwiedzania bloga
oraz na fanpage Polacy kochają dobre jedzenie.
Smacznego ;)
Kacper T.